Tekst objavljen: 17.11.2022 17:30        


Nikad dovoljno sigurnosti kada je novac u pitanju

Evo na koje sve načine možete da osigurate kredit


Svako ko je nekada podizao kredit kod banke ili makar planirao da učinit to, zna da uz kredite često znaju da idu i različite vrste osiguranja.

To su stavke koje, kada se sve sabere, čine da kredit bude skuplji. Međutim, ljudi koji ne žele da bilo šta prepuste slučaju, naročito kada je u pitanju novac - neće imati problem da osiguraju svoj kredit.

Sa druge strane, postoji i škola mišljenja koja kaže da je osiguranje samo igra pogađanja, tj. da se osiguravajuće kuće na određeni način klade da se neka situacija (od koje nas osiguravaju) neće dogoditi i da neće morati da isplate polisu osiguranja. Oni koji gaje ovakvo mišljenje vrlo verovatno nikada neće osigurati ništa, pa ni kredit koji podižu.

Odluka o tome da li ćete osigurati kredit je samo na vama, a mi vam ispod donosimo detalje o tome kakve vrste osiguranja postoje kada su u pitanju keš, tj. gotovinski krediti i stambeni krediti.

  • Osiguranje imovine

Osiguranje imovine podrazumeva obavezno osiguranje nekretnine, koja je predmet hipoteke odnosno obezbeđenja kredita. Većina osiguravajućih kuća na tržištu nudi već postojeće pakete osiguranja, a početni paket uglavnom podrazumeva osnovno pokriće u slučaju požara i izlivanje vode. Ovaj paket je uglavnom dovoljan je za potrebe stambenog kredita.Polisu ovog osiguranja potrebno je vinkulirati u korist banke i dostaviti banci pre izdavanja samog kredita.


  • Životno osiguranje

Polisa životnog osiguranja u pojedinim slučajevima može biti i obavezni uslov za stambeni kredit. U tom slučaju se zaključuje polisa riziko osiguranja, koja je vinkulirana u korist banke i prati plan otplate stambenog kredita. Riziko osiguranje obezbeđuje sigurnost porodici u slučaju smrti nosioca kredita.
Ukoliko dođe do ovakve situacije, banka bi ostatak duga po stambenom kreditu pokrila iz sredstava koje isplaćuje osiguravajuća kuća. Tada se briše hipoteka nad nekretninom i naslednici preuzimaju vlasništvo nad nepokretnost bez preuzimanja duga i nastavka otplate kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • NKOSK
Iza ove skraćenice se "krije" polisa Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. Ova vrsta osiguranja služi da pokrije rizik koji nastaje usled kašnjenja u otplati kredita. Banka u dogovoru sa klijentom u ovakvim slučajevima može da na određeno vreme odloži otplatu. Ovakvom rešenju se pribegava samo kada se ustanovi da klijent samo privremeno nije u mogućnosti da na vreme izmiruje svoje obaveze oko otplate kredita, ali je izvesno da će ponovo moći da plaća rate kredita. Premija osiguranja NKOSK se plaća samo jednom prilikom podizanja stambenog kredita.

  • Osiguranje keš kredita
Ukoliko u banci aplicirate za gotovinski, tj. keš kredit, postoji mogućnost da ćete imati obaveznu polisu osiguranja koja pokriva rizike gubitka zaposlenja, smrti, trajnog ili potpunog invaliditeta. Kako ćete plaćati polisu zavisi od ponude i osiguravajuće kuće sa kojom banka ima saradnju.

Najčešće postoje tri opcije:

Prva opcija je da se premija osiguranja može platiti jednokratno iz sredstva samog kredita. Tada dobijate polisu uz ugovor o kreditu i ukoliko se odlučite za prevremenu otplatu kredita srazmerni deo premije vam se vraća po zatvaranju kredita.

Druga opcija je plaćanje premije na mesečnom nivou i tada, pored rate za kredit, imate u obavezi i plaćanje rate osiguranja.

Treća opcija je grupna polisa gde banka ima potpisan ugovor sa određenom osiguravajućom kućom za sve svoje korisnike kredita tako da su sve kreditne partije osigurane, a vi kao korisnik dobijate primerak izvoda iz polise grupnog osiguranja.

Osiguranje kredita ili ne - odluka je na vama. A Kamatica savetnik je tu da vam pomogne da pronađete najpovoljniji keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji postoji u ponudi svih banaka u Srbiji.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje kredita stambeni krediti krediti za refinansiranje keš krediti ponuda svih kredita najbrže do kredita kredit za minut hoću kredit sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti osiguranje keš kredita osiguranje stambenog kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana