Tekst objavljen: 29.12.2022 16:15        


Takozvani energetski pasoš stupio je na snagu 24. decembra, a reč je o Pravilniku po kojem novi automobili koji se prodaju u Srbiji moraju da imaju

Evo za koja vozila će važiti novi energetski pasoš


Ovaj doklument sadrži informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva.

Mirko Koković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Srbija da energetski pasoš sadrži podatke o zvaničnoj potrošnji goriva i emisiji CO2 i materijala koji zagađuju našu atmosferu iz putničkih automobila. Izdaje ga proizvođač, a ukoliko ne postoji predstavnik u Srbiji, izdaje ga prodavac.

"On izgleda kao i na većini uređaja koje imamo u našim domovima. Svaki prodavac koji stavlja u promet model novog automobila na tržište u obavezi je da postavi ovu oznaku na levom bočnom staklu novog automobila ili na udaljenosti od 50 centimetara od samog automobila".

On naglašava da se ovo pravilo odnosi samo na nove automobile i da za sada ne postoji tendencija da se na ovaj ili sličan način uređuje oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"To je pomoć kupcu i informacija za kupca da donese dobru odluku za sebe i za životnu sredinu. Dobavljač je dužan da dostavi Agenciji za bezbednost saobraćaja sve modele koji se prodaju na teritoriji Republike Srbije sa oznakama ekonomičnosti, a na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja postoji spisak 10 najekonomičnijih vozila za sve vrste goriva, koji se svake godine ažurira. Tu građani mogu da se informišu koliko svaki model troši goriva i koliko zagađuje našu okolinu", kaže Koković.

On ukazuje da energetski pasoši neće uticati na cenu novih vozila i ističe da za to nema osnova.

"Stari automobili su najveći zagađivači, ali za sada ne postoji tendencija da se uređuje ta oblast. Ipak, s obzirom koliko zagađuju možda možemo očekivati u budućnosti da se i za polovne automobile uvede oznaka ekonomičnosti", kaže Koković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili zagađenje energetski pasoš mirko koković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana