Tekst objavljen: 20.03.2024 14:55        


Mame koje su dobile subvenciju od države za kupovinu prvog stana, imaju pravo i na povrat PDV, proizilazi iz upravo objavljenog Mišljenja Ministarstva finansija

Imaju li mame pravo na povrat PDV od kupovine prvog stana?


Ukoliko bi imale pravo na refundaciju PDV da su stan kupile bez subvencije države, imaće ga i sa subvencijom, suština je Mišljenja koje je objavilo Ministarstvo finansija.

Mame koje su dobile subvenciju za prvi stan, ukoliko su ga kupile u novogradnji od investitora-preduzeća, imaju pravo da podnesu zahtev za povrat PDV.

„Činjenica da je fizičko lice ostvarilo pravo na novčana sredstva u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ne umanjuje njegovo pravo na refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana propisano Zakonom o porezu na dodatu vrednost“, precizira se u Mišljenju Ministarstva finansija donetog 8. februara 2024. godine, objavljenog juče u Biltenu ministarstva.

Podsetimo, PDV na stan iznosi 10 odsto na vrednost nekretnine i plaća ga kupac u okviru kupoprodajne cene.

Ovaj porez zaračunava se na novi stan, koji do trenutka prodaje nije bio u prometu.

To znači da bi bilo koji kupac uopšte imao pravo na povrat ovog poreza, pa i mame koje su dobile subvenciju od 20 odsto vrednosti stana po osnovu rođenja deteta, neophodno je da je stan u novogradnji i da je kupljen od investitora-preduzeća.

Ako je investitor to jest prodavac stana u novogradnji fizičko lice, on nije obveznik poreza na dodatu vrednost, pa kupac nema pravo na refundaciju PDV.

Povrata nema ni kod starogradnje, jer se PDV ne plaća, već se plaća drugi porez – na prenos apsolutnih prava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ministarstvo podseća da pravo na refundaciju PDV za kupovinu prvog stana ima fizičko lice ˗ punoletni državljanin Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike, pod uslovom da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji na osnovu kojeg stiče prvi stan nije imao u svojini, zajedničkoj svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Srbije.

Uslov je, takođe, da je ugovorena cena stana sa PDV u potpunosti isplaćena prodavcu.

„Kupac prvog stana koji ispunjava navedene uslove ostvaruje refundaciju PDV, na osnovu pismenog zahteva, koji podnosi nadležnom poreskom organu. Nadležni poreski organ, po sprovedenom postupku kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV… donosi rešenje o refundaciji PDV kupcu prvog stana“, navodi se u Mišljenju ministarstva.

Podsetimo, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, pravo na subvenciju za izgradnju, odnosno kupovinu prvog stana ili kuće po osnovu rođenja deteta može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, ukoliko podnese zahtev za subvenciju do detetovog prvog rođendana.

Zakon propisuje i da majka ima prebivalište na teritoriji Srbije, da je državljanin Srbije, kao i da do tada nije imala u svojini stan ili kuću.

Da bi ostvarila pravo na subvenciju u iznosu od 20 odsto vrednosti kuće ili stana, a najviše 20.000 evra, potrebno je da ispunjava i određene finansijske uslove, poput onoga da mesečni prihodi nje i partnera ne prelaze dve prosečne plate, što je regulisano posebnom uredbom.

Kako se računa povrat PDV

Zakon o porezu na dodatu vrednost propisuje da se pravo na refundaciju PDV može ostvariti za stan čija površina za kupca prvog stana iznosi do 40 metara kvadratnih, a za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15 kvadrata „po svakom članu koji nije imao u svojini, zajedničkoj svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Srbije“.

Ako kupac prvog stana kupuje stan veće površine, pravo na refundaciju PDV može da ostvari do iznosa koji odgovara ovom ograničenju od 40 kvadrata za vlasnika plus 15 kvadrata po članu domaćinstva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prvi stan mame povrat pdva kupovina prvog stana ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana