Tekst objavljen: 30.04.2020 14:15        


Isplata minimalca u vidu državne pomoći kompanijama u Srbiji počeće 7. maja

Kada i kako do državnog minimalca?

Tako, praktično, već sledećeg dana zaposleni na svojim računima mogu očekivati po 30.022 dinara. To svakako zavisi od poslodavaca, ali mnogi od njih su već poručili da će novac isplatiti radnicima "čim stigne".

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i mogućnost da poslodavci novac ne daju radnicima, država će minimalac uplatiti na novootvorene namenske račune poslodavaca sa kojih novac mora da bude isplaćen radnicima. Novac sa ovog računa nemoguće je prebaciti na redovne račune firme.

Država je predvidela i da, ukoliko poslodavac ne utroši dobijen novac, ta ista sredstva mora da vrati u državni budžet.

Ko ima pravo na minimalac?

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun od države dobiti nešto manje od 91.000 dinara, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade "na crno". Minimalac će biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Pravo nemaju ni trudnice, niti porodilje ukoliko im celokupnu naknadu uplaćuje država.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pravilo za sticanje prava na isplatu minimalca jeste da je firma osnovana pre 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja. Takođe, to što firma u prethodnom periodu nije redovno isplaćivala zarade ili plaćala poreske obaveze nije smetnja za ostvarivanje prava na minimalac.

Cilj države je da na ovaj način svakom radniku obezbedi bar minimalac, a da li će poslodavac dobijeni novac dati kao dodatak na platu ili ne, njegova je volja.

Za isplatu minimalca se do pre neki dan prijavilo 183.000 preduzeća, dok ih je oko 300.000 na ovu državnu pomoć automatski steklo pravo.

3 komentara

  1. User image
    Goksi 03.05.2020 13:55

    Ukoliko poslodavac prijavi radnika od 01.05.2020...a pritom nije smanjivao broj zaposlenih,da li stice pravo na minimalac od drzave za maj i jun ?

  2. User image
    Sanja 06.05.2020 9:42

    Imam pitanje u vezi ove teme.
    Ja radim u firmi i tu primam minimalac, otvorila sam moju firmu u kojoj sam ja vlasnik i nemam zaposlene plaćam samo doprinose za mene i naravno poreze. To je mala porodična firma i bavimo se proizvodnjom predmeta od drveta.
    Moj gazda će za mene dobiti minimalac od države, a da li će moja firma dobiti?

  3. User image
    Branislav Vukanović 08.05.2020 12:50

    Da li lice koje je zaposleno preko zadruge, prijavljeno je u PIO, prima platru preko računa i ima ugovor potpisan početkom godine ima pravo na minimalac?
    Zahvaljujem na odgovoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ko ima pravo na minimalac država plaća minimalac minimalac minimalac od države vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana