Tekst objavljen: 06.07.2021 15:50        


Tačno dve godine je prošlo kako su građani dobili po 1.300 dinara dividende od Aerodroma " NIkola Tesla". U međuvremenu su i ostale kompanije svojim akcionarima delile dividende, ali one nisu bile ni približno jednake pomenutom iznosu

Kada ponovo možemo da očekujemo novac od akcija?


Tako su dividende od po nekoliko desetina ili nešto više od stotinak dinara na ime besplatnih akcija, ponovo u fokus stavile temu o najvećoj "dividenda uplati" do sada.

Pravo na isplatu 1.300 dinara imali su građani koji su akcije Aerodorma posedovali poslednji dan u 2018. godini, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports".

I u tu leži odgovor na pitanje koje građani ponovo postavljaju ovih dana, a koje glasi kako to da sada dobijamo po stotinak dinara, a bilo je i deset puta više.

Cela priča leži u tome da kompanije koje su podelile besplatne akcije svake godine akcionarima isplaćuju dividendu. Kolika će dividenda biti, zavisi od toga kako je kompanija poslovala, odnosno od njene dobili, kao i odluke skupštine akcionara i udela profita koji isplaćuje akcionarima.

Tako je, recimo, prethodnih dana Telekom odlučio da svim akcionarima isplati dividendu od oko 4,2 milijarde dinara, odnosno u bruto iznosu od 5,2 dinara po akciji. NIS je prethodno doneo odluku o dividendi od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina.

Što se tiče Aerodroma i uplate od 1.300 dinara po osnovu koncesije, može se reći da iznos nije bio direktan proizvod dividende.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Do sada od dividende 4.600 dinara

Do sada su po osnovu dividende, tri kompanije Aerodrom, NIS i Telekom, građani dobili po oko 4.600 dinara. Prethodnih godina pojedine kompanije su građanima isplaćivali i po nekoliko stotina.

Novac od dividende, inače, možete da podignete odmah - pritom ništa nećete izgubiti, jer njegovim podizanjem ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

S druge strane, ako niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, na računu, ukoliko prodate akcije, možete da imate nešto više od 10.000 dinara.

Trenutna cena akcija NIS-a na Beogradskoj berzi je oko 600 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, vredi ukupno 3.000 dinara. Akcija Aerodroma vredi oko 1.000 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

1 komentar

  1. User image
    Jasmina 05.08.2021 8:09

    Da li izvršitelj može da zapleni sredstva od akcija

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akcije Beogradska berza cena akcija novac od akcija državna preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana