Tekst objavljen: 23.08.2022 12:00        


Štednja novca vam može otvoriti vrata ka finansijskoj slobodi, a stvaranje budžeta znatno olakšava taj proces. Budžet vam daj uvid u vašu finansijsku situaciju: priliv i odliv vašeg novca, gde možete smanjiti troškove. Bez istog vaše putovanje ka finansijskoj nezavisnosti bili bi kao hodanje po mraku bez jasne predstave kuda idete

Kako da napravite svoj prvi budžet


1. Stavite na spisak sve vaše prihode

Prilikom stvaranja budžeta važno je znati odakle vaš novac dolazi. Stoga napravite spisak svih vaših izvora prihoda. Ako je vaš posao jedini izvor, zapišite mesečnu platu. Ako ste samozaposleni, zapišite svoj prihod iz prošle godine i podelite ga sa 12 da bi ste odredili vašu mesečnu zaradu.

Ako imate i druge neredovne prihode, kao što su bonusi, dividende, provizije, uključite i njih u spisak. Ako iste primate kvartalno ili godišnje, podelite ih sa 3 ili 12 da bi ste dobili prosečnu mesečnu cifru.

2. Stavite na spisak sve vaše troškove

Svrha vašeg budžeta je da pratite kuda vaš novac odlazi da bi ste mogli da kontrolišete svoje troškove.

Napravite spisak svih vaših neophodnih mesečnih troškova. U taj spisak trebalo bi da budu uključeni svi računi koje plaćate svakog meseca, kao što je stanarina ili rata za hipoteku, komunalije, namirnice, osiguranje automobila, kreditne kartice, zajmovi, itd.

Takođe napravite spisak neredovnih troškova, kao što su odmor, bioskop, restorani. Da bi ste to olakšali, možete proceniti takve troškove u prošlosti a zatim ukupnu sumu podeliti sa 12.

3. Odredite vrednost vaše svojine

Onda kada budete videli koliko novca imate, ali i svojinu kao što je automobil ili kuća, izračunajte vaše dužničke obaveze (zajam za auto, dug na kreditnoj kartici, itd.). Odbijanjem vaše svojine od vaših obaveza dobićete jasnu sliku vaših finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


4. Otkrijte na kojim mestima možete smanjiti troškove

Sada kada znate vrednost vaše svojine i kuda vaš novac odlazi, biće vam znatno lakše da nađete načine da smanjite vaše troškove kako bi ste povećali štednju.

Razmislite u kojiim poljima možda previše ili nepotrebno trošite. Na primer, možete da kuvate kod kuće umesto da idete u restoran svaki dan.

5. Koristite tabelu

Da bi ste olakšali budžetiranje možete napraviti tabelu koristeći Microsoft Excel ili ma koji drugi program.
Napravite posebne kolone za vaše prihode i troškove i ubacite formulu da bi se izračunala ukupna suma istih na kraju svake kolone.

Ako je vaš cilj da kontrolišete troškove kako bi ste povećali štednju, stavite „cilj“ kolonu odmah pored kolone sa troškovima, kako bi ste procenili razlike između nameravanih i stvarnih troškova. Zatim morate da napravite neophodne promene sve dok se iste ne budu podurarale sa vašim ciljnim kriterijumom.

Idealno bi bilo kada bi ste ciljali da uštedite barem 10% od vašeg mesečnog prihoda. Warren Buffet je jednom rekao da ne treba štedeti ono što je ostalo posle trošenja, već trošiti ono što ostane posle štednje. Možete napraviti korak napred i automatski štedeti, jer na taj način možete izgraditi svoju štednju a da pritom ne mislite na istu.

I na kraju, može postojati način da uštedite više vremenom ako dobijete povoljniju kamatnu stopu na bilo koji kredit koji koristite. Praćenjem vašeg kredita i stvaranjem plana za izgradnju istog možete raditi na poboljšanju kreditnog ranga što vam može uštedeti na hiljade evra tokom života. Takve štednje mogu da naprave znatnu razliku tokom godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravljenje budžeta prvi budžet budžet kućni budžet finansijska edukacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana