Tekst objavljen: 12.07.2021 16:55        


Nema glupih pitanja već samo glupih odgovora – kaže stara novinarska mudrost koja se može primeniti i na odlazak u banku

Kako da pričate sa bankarima kada tražite kredit?


Traženje i dobijanje kredita nije nešto što se dešava mnogo puta u životu. Neko uzme samo jedan kredit, neko dva - na primer, jednom za auto, a drugi put za kupovinu stana. Retki su oni koji uzimaju veći broj kredita tokom života.

Pre dobijanja kredita uvek morate da odete do filijale i obavite razgovor sa bankarima. Oni će proveriti da li ispunjavate sve uslove za dobijanje kredita, o kojima možete detaljno da se informišete ovde. Kada se završi taj deo razgovora, dolazi vaš red, tj. da vi pitate sve što vas interesuje. Tada treba voditi razgovor na sledeći način.

Bankari često znaju da u razgovoru koriste izraze koje svakodnevno koriste u komunikaciji sa kolegama, pa se ponekad “zaborave” i isti rečnik primenjuju i kad pričaju sa nama, običnim građanima. Tada ih treba pitati da vam razjasne svaku reč koju niste razumeli. Nesporazumi pri pregovorima o kreditu mogu dovesti i do sudskih procesa, čega smo svedoci u poslednje vreme.

Tražite da razgovarate sa bankarom sa kojim se dobro razumete i osećate prijatno tokom razgovora. Objasnite mu svoju trenutnu finansijsku situaciju, a pravi bankar će se potruditi da prilagodi kredit vašim potrebama. Pobrinite se da vam objasni sve dodatne troškove pre nego što potpišete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ključno je da se u pregovorima o kreditu postavite kao ravnopravan partner, a ne kao neko ko će “pristati na sve”, samo da dobije pare. Dobri klijenti koji redovno podmiruju sve svoje finansijske obaveze su zlata vredni za svaku banku. Ukoliko ste takvi – onda treba tako i da se postavite u razgovoru.

Najgore je doći u banku sa idejom da vam treba novac jer ga nemate dovoljno – takvim stavom pokazujete da ne umete da upravljate svojim novcem i da nećete znati kako da podmirite i taj novi kredit. Dakle, bitno je da budete sigurni za šta vam treba novac i da to jasno saopštite bankarima.

Odnos koji imate sa bankom i bankarom dosta utiče da dobijete najbolje moguće uslove kredita. Mnogi naši građani ne poznaju proces dobijanja kredita, pa se plaše razgovora sa bankarima. Često im je najvažnije samo da dobiju kredit, a ne i da razumeju uslove pod kojima se zadužuju.

Pre razgovora sa bankarima, da ne biste lutali od banke do banke – konsultujte Kamatica savetnik. Naš besplatni servis je tu da vam pomogne da pronađete kredit koji najviše odgovara vašim potrebama.

8 komentara

  1. User image
    SNEŽANA 21.07.2021 12:06

    Poštovani,
    Stanovnik sam Srbije i živim u Beogradu.
    Pitanje : da li neka banka u Srbiji daje kredit (stambeni ili gotovinsaki) za kupovinu nekretnine u drugoj državi (Republici Srpskoj)?
    Srdačan pozdrav,
    Snežana

  2. User image
    Kamatica tim 21.07.2021 12:41

    Poštovana Snežana,

    Nažalost, usled nemogućnosti uspostavljanja hipoteke nad nepokretnositma van granica Republike Srbije, banke ne kreditiraju kupovinu nepokrenosti u drugim državama.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  3. User image
    Maja 04.08.2021 21:17

    Da li postoji mogućnost kupovine kuće na kredit bez učešća?

  4. User image
    Čedomir 16.11.2021 14:50

    Imam 62g. Penzija mi je 60000din. Podigao bih keš kredit 600000din. Sa rokom od 5godina. Nemam drugih tereta na penziju. Penziju primam preko Poštanske Štedionice. Interesuje me imam li nekih prepreka kod drugih banaka . I da mi napravite ako može kalkulator otplate na traženi iznos i vrijeme otplate . Hvala

  5. User image
    Kamatica tim 17.11.2021 10:06

    Poštovani Čedomire,

    Da li bismo mogli da Vas zamolimo da na vrhu stranice kliknete na belo polje na kome piše "kreditni savetnik"? Tu kad kliknete, popunite molim Vas kratki upitnik, kako bi kolege kreditni savetnici mogli da Vas kontaktiraju i naprave kalkulaciju za Vas.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  6. User image
    Ivana 19.11.2021 11:06

    Postovani,

    Zainteresovana sam za kredit kao pravno lice. Preduzetnik sam.
    U decembru ce biti godinu dana kako posluje preduzece.
    U formi upitnika ne vidim opciju da unesem podatke kao pravno lice, mozete li mi dati zeljene informacije?

    Unapred hvala!

  7. User image
    Kamatica tim 19.11.2021 16:17

    Poštovana Ivana,

    Mi radimo savetovanja isključivo za fizička lica.

    Mogućnost savetovanja za pravna lica, za sada, nažalost, nemamo.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  8. User image
    Nenad 19.11.2021 23:29

    imam izvestaj kreditnog biroa Ali neznam ga prouciti Dali bi mogao neko pogledati Dali bi mogao dobiti kredit naosnovu njega TJ Dali je save uredu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje kredita krediti najpovoljniji kredit kamatica savetnik uslovi za dobijanje kredita keš kredit stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana