Tekst objavljen: 09.03.2022 16:55        


Ne morate da znate sve vrste kredita i svaki detalj o bankarskim proizvodima. Ali je važno da poznajete osnovnu terminologiju i nekoliko stvari na koje treba obraditi pažnju

Kako da se snađete u svetu kredita?

Glavna prepreka dobrom upravljanju ličnim finansijama jeste nepoznavanje bankarskih proizovda i usluga koje nam se nude.

Pošto će velika većina ljudi u nekom trenutku tokom života uzeti kredit ili koristi neki drugi slični bankarski proizvod, treba znati osnovnu terminologiju i nekoliko stvari na koje valja obratiti pažnju. Banke nude različite vrste kredita, a svi krediti mogu da se podele u tri velike grupe, o kojima možete više da se informišete na ovom linku.

Dozvoljeni minus koristite što manje

Mnogi koji dozvoljeni minus koriste previše često posle imaju problem da vrate taj novac. Kamatne stope za dozvoljeni minus su po pravilu visoke, a obračunavaju se na osnovu dnevnog stanja na ličnom računu. To znači da kamatu plaćate na onaj iznos za koji ste u minusu svakog dana.

Dozvoljeni minus treba koristiti samo ako očekujete da ćete ubrzo imati priliv novca na račun, a nikako redovno, jer je to jedan od najskupljih kredita koje vam banka prodaje.

Više od samih vrsta kredita bitno je razumeti suštinu kreditnog odnosa između banke i građanina – kredit je novac koji banka (poverilac) daje na korišćenje građaninu uz obavezu njegovog vraćanja uvećanog za inos kamate.

Kada je reč o bankama, one najčešće oglašavaju i nude građanima gotovinske ili keš kredite. Oni mogu da služe za bilo šta što spada pod ličnu potrošnju, bilo da je to opremanje stana, neke druge vrste kupovine, odlazak na odmor – mogućnosti su bezbrojne.

Rok otplate im je do šest godina, a mogu da imaju fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu. Svaki kredit, bilo da je reč o keš, stambenom ili nekoj drugi vrsti, otplaćuje se u mesečnim anuitetima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Anuitet je iznos kojim korisnik kredita otplaćuje bankarsku pozajmicu u roku otplate. Delom anuiteta se otplaćuje glavnica duga, delom kamate. Iznos anuiteta za svaki mesec je isti tokom čitavog perioda otplate kredita, a deo otplate glavnice i deo otplate kamate se vremenom menja. Kako će izgledati isplata anuiteta za vaš kredit, možete izračunati na našem Kamatica kalkulatoru.

Mada se za anuitet često koristi izraz rata kredita, te dve stvari nisu isto. Plaćati ili kupovati nešto može se i na rate bez kamate, i taj način je još uvek ponegde moguće koristiti. Anuitet, tj. „rata kredita“ se razlikuje na način na koji smo malopre opisali.

Rizici kod uzimanja kredita, naravno, postoje. Što više znate o njima, manje su šanse da vas ti rizici neprijatno iznenade, Rizici najpre zavise od valute u kojoj kupujete kredit, roku otplate i promenama u kamatnoj stopi.


Da biste doneli najbolju odluku, to jest odabrali kredit koji ćete najlakše otplatiti, treba da imate sve informacije o kreditu koji uzimate, a tu vam može pomoći naša kreditna savetnica Bojana, koju možete da pozovete na 0700 800 700 ili da je kontakirate preko ovog linka i dobićete neophodne informacije, kao i odgovor na pitanje gde možete naći kredit koji je najviše odgovara vašim trenutnim potrebama.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lične finansije kamatica savetnik najpovoljniji kredit krediti sve o kreditima saveti o novcu saveti o kreditima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana