Tekst objavljen: 16.06.2022 15:35        


Dva su načina za uštedu novca kada kupujete prvu nekretninu

Kako i koliko možete da uštedite pri kupovini prvog stana?


Cene nekretnina i dalje ne prestaju da rastu. Međutim, to ne sprečava ljude da i dalje kupovinom stana rešavaju svoje stambeno pitanje, pa zbog potražnje cene i dalje ne padaju.

Logično je da se u takvoj situaciji veliki broj građana interesuje za stambene kredite, ali se isto tako interesuju i za sve moguće olakšice i uštede pri kupovini stana.

U suštini, postoje dve mogućnosti za uštedu prilikom kupovine prvog stana, a to su:

  • povoljniji stambeni kredit

  • povraćaj PDV-a
Prva mogućnost da uštedite jeste da izaberete najpovoljniji stambeni kredit, a u tome vam najbrže pomaže Kamatica savetnik. Bilo da kupujete svoj prvi ili šesti stan, ova besplatna pomoć vam je uvek pri ruci, a, pored novca, štedi vam i vreme koje biste utrošili pregledajući ponude svih banaka. Količina para koje možete uštedeti zavisi od konkretnog kredita koji kupujete od banke.

Druga mogućnost jeste pravo na povraćaj PDV-a i on iznosi 10% od ukupne vrednosti nekretnine. Prema važećem zakonu, svi koji od 1. jula 2006. godine nisu kupili nikakvu nekretninu ili postali suvlasnik iste, imaju pravu da pri kupovini nekretnine dođu na listu onih koji dobijaju povraćaj PDV-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pravo na vraćanje PDV-a imaju svi koji su državljani Srbije, koji imaju prebivalište u našoj zemlji i minimum 18 godina starosti.

Prvi kupac ima pravo na povraćaj za površinu do 40 kvadrata, a svaki ukućanim na 15 kvadrata. Šta to tačno znači – objasnićemo na jednom primeru.

Ako kupujete stan od 60 kvadrata, u kome ćete živeti sa svojim partnerom ili partnerkom, sabira vam se vaših 40 i njegovih/njenih 15 kvadrata na koje imate pravo na povraćaj, što praktično znači da ćete porez morati da platite samo na preostalih pet kvadratnih metara.

Ukoliko isti taj stan kupujete samostalno, plaćate porez na samo 20 kvadrata. Računica kaže da ako je kvadrat tog stana 1.800 evra, umesto 10.800 evra na porez, plaćate 3.600, što je ušteda od preko 7000 evropskih novčanica.

Dakle, oni koji kupuju svoj prvi stan imaju dva načina da uštede – jeftiniji kredit i povraćaj PDV-a. Čak iako ne kupujete svoju prvu nekretninu i dalje možete računati na Kamatica savetnik kao pomoć pri izboru najpovoljnijih stambenih, ali i keš i kredita za refinansiranje.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

1 komentar

  1. User image
    nata 21.06.2022 13:07

    Ne razumem ovu racunicu...40kvm,60kvm,15kvm...odakle ispade na samo 5 kvm da se placa???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni kredit kupovina stana kupovina prvog stana povraćaj PDV-a kamatica savetnik svi krediti najbolji kredit najpovoljniji kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana