Tekst objavljen: 08.08.2015 11:30        


Prodajete ili kupujete polovan automobil? Svesni ste da morate da pregovarate, ili narodski rečeno cenkate, ali kako? Cenkanje je veoma komplikovana tema, iako na prvi pogled deluje da tu nema velike filozofije.

Kako se cenkati prilikom kupoprodaje automobila?

Ako kupujete, trudite se da izvučete što nižu cenu, ako prodajete, tražite što višu – to je jasno, ali kako pobediti u ovom malom ratu?

1) Uradite domaći

Kako se cenkati prilikom prodaje automobila?

Čim vas kupac/prodavac uhvati u laži, iskoristiće to da utiče na cenu. Potezaće tu temu i kasnije u toku pregovaranja, svaki put kad poželi da obezvredi neki vaš argument.

Internet auto oglasi su osnovni „udžbenik“. Dobro se upoznajte sa cenama automobila kao što je vaš. Tako ćete moći da presečete suprotnu stranu ukoliko počne da vas bombarduje netačnim primerima.

2) Odredite donju/gornju cenu

Obavezno odredite krajnju cenu do koje ste spremni da idete. Koliko god to logično zvučalo, mnogi prodavci/kupci ne postavljaju granicu preko koje neće ići, već misle da će se to rešiti samo od sebe tokom procesa kupoprodaje.

3) Ne skrećite pogled!

Kako se cenkati prilikom kupovine automobila?

Budite spremni na razne psihološke igrice. Ubeđivanja, navođenja izmišljenih primera, laganje po pitanju cena konkurencije, podsmeh, agresivnost, vikanje, mahanje rukama, dramatično okretanje leđa i odlazak, pa povratak sa novom ponudom...

Budite spremni na sve i gledajte „protivnika“ u oči. Skretanje pogleda on će protumačiti kao nesigurnost.

2 komentara

 1. User image
  Nemanja 04.03.2016 12:56

  Trenutno pregovaram za jedno polovno vozilo sa prodavcem salona novih vozila.
  Iznenadjen sam dozom nekulture kod prodavca. Razumem ih da pokusaju da prodaju pricu kako oni jadni nista ne zaradjuju ali okretanje ledja u sred razgovora deluje primitivno.

 2. User image
  Gille 30.04.2018 10:12

  Nemanja, ako se tvoj razgovor sa prodavcem desavao Srbiji, cudi me zasto se cudis.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena automobila kupovina auta prodaja auta automobil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana