Tekst objavljen: 30.09.2022 9:00        


Želja studenata da žive u centru Beograda, oduvek je zahtevala veće novčani budzet, zbog čega su mladi našli način kako da ostvare svoju želju, a da sa druge strane, kirija ne bude skuplja od 200 evra sa režijama

Kako studenti mogu da žive u centru Beograda a da plaćaju stan i račune najviše 200 evra


Unazad par decenija, studenti iz unutrašnjosti Srbije pronašli su način da tokom školovanja u Beogradu žive na par minuta od fakulteta, a da za kiriju ne daju više od 150 - 200 evra mesečno. Naime, umesto da gledaju jednosobne stanove i garsonjere u Beogradu, više njih, obično od četvoro do šestoro, iznajmljuju trosobne, četvorosobne i petosobne stanove, popularne salonce u centru grada.

Ovakav način stanovanja možda ne garantuje uvek privatnost i traži organizovanost, ali je, kako se pokazalo u praksi, veoma ekonomičan. Ako pogledamo trenutnu potražnju i aktuelnu cenu kirije prilikom iznajmljivanja stana u Beogradu, za stanove manje kvadrature potrebno je izdvojiti od 150 - 200 evra koliko je potrebno za kiriju na Levoj obali Dunava, do 300 - 400 evra, koliko iznosi kirija u centru Beograda.

Trend kod studenata već decenijama

Stanovi koji imaju tri, četiri ili pet soba u Beogradu, prema oglasima na sajtu Nekretnine.rs, mogu da se pronađu već od 500 evra, koliko iznosi mesečna kirija komfornog petosobnog stana na Vračaru.

U nameri da saznamo kako funkcioniše život studenata u ovakvim uslovima, popričali smo sa Nemanjom P. mladićem iz unutrašnjosti koji od prve godine studija živi sa još četiri cimera u centru Beograda već tri godine.

- Kada sam upisao fakultet u Beogradu, vratio sam se nazad u moje mesto gde sam proveo leto. Kako nisam upao na budžet i nisam imao potrebne rezultate za dom, počeo sam da tražim cimere sa namerom da na taj način olakšam roditeljima dok ne nađem i sam neki posao uz studije. Pogodilo se tako da je moj drug iz srednje takođe dolazio na studije u Beograd, kao i još par drugara koje sam znao preko fudbala. Jedno veče smo tako sedeli i gledali oglase, bilo nas je petoro ukupno, kada nam je zapao za oko četvorosoban stan u centru grada. Cena mesečne kirije je iznosila 500 evra, a stanovi koje smo pojedinačno gledali, a koji su bili manji, bili su oko 300 evra na toj lokaciji.

Ono što je započelo šalom, preraslo je u priču kako bi mogli da žive svi zajedno, pošto ne samo da će plaćati manju kiriju, već će i režije biti manje.

- Stavili smo sve na papir. Tada je najjeftnija kirija na perifieriji Beograda iznosila oko 150 evra, sa režijama, troškovima prevoza, išla je preko 200. Onda smo shvatili - živećemo u srcu Beograda, kirija nas neće koštati više od 100 evra. Režije kad se podele na nas petoricu, ispadnu smešne, a troškove prevoza, pošto su nam fakulteti baš blizu, nismo ni imali. Došli smo kući, saopštili roditeljima i već sutradan smo kaparisali stan. U početku je zajednički život bio čudan, ali dobra organizacija i dogovor nas je doveo do toga da savršeno funkcionišemo. Mogu da kažem da smo imali sreće, jer nam je kirija ostala ista, evo već treću godinu, tako da do kraja studiranja, ne mislim da menjam stan. Čak sam na fakultetu upoznao na desetine ljudi koji žive ovako, kako mi volimo da se našalimo, u privatnom domu - zaključuje Nemanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Visina kirije stanova sa više soba

Na sajtu Nekrentine.rs nalazi se veliki broj stanova strukture sa tri, četiri ili pet soba. U ovom tekstu,ispratićemo aktuelnu ponudu u centru Beograda kao i na Vračaru, koji su uz Dorćol u vrhu popularnosti kod mladih.

Studenti koji organizovano traže veći stan na Vračaru, za petosoban smeštaj moraće da izdvoje 510 evra, koliko iznosi najpovoljnija mesečna kirija za stan ove strukture.

Za iznajmljivanje stana u blizini Studentskog trga, najpovoljnija kirija iznosi 600 evra, koliko je potrebno izdvojiti za četvorosoni stan u Beogradu.

Četvorosobni stan u blizini pravnog, arhitektonskog i tehničkih fakulteta, studente kojima ova lokacija odgovara, koštaće 650 evra, koliko iznosi mesečna kirija za stan ove strukture u Beogradu.

Za iznajmljivanje trosobnog stana na Vračaru, studentima je mesečno potrebno od 350 evra, koliko iznosi najpovoljnija mesečna kirija stana ove strukture u ovom delu Beograda.

Usled položaja i činjenice da je nekako uvek u sredini mreže većine linija gradskog saobraćaja, pa i fakulteta, Slavija je takođe atraktivna lokacija za studente. U ovom delu Beograda, za trosoban stan, prema oglašivačima na sajtu Nekretnine.rs, mesečno je potrebno izdvojiti od 500 evra, koliko iznosi najpovoljnija kirija u ovom delu grada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beograd studenti kirija kirija stanovi nekretnine vračar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana