Tekst objavljen: 30.08.2022 12:00        


Iako se u poslednje vreme spekuliše da pristup podacima iz Kreditnog biroa imaju čak i prodavci kozmetike preko kataloga, ovo apsolutno nije tačno! Uvid u podatke može imati samo građanin, firme, banke ili institucije koje pružaju finansijsku uslugu

Koji sve podaci o vama postoje u Kreditnom birou?

Izveštaj se može dobiti samo na osnovu potpisane saglasnosti klijenta. Svi podaci su potpuno zaštićeni i smatraju se poslovnom tajnom.

Povlačenje izveštaja iz Kreditnog biroa tehnički može da obavi samo ovlašćeni bankar ili zaposleni u drugoj instituciji koja ima potpisan sporazum sa Udruženjem banaka Srbije. Prilikom podnošenja zahteva za kredit ili neke druge usluge, klijentu se obrazac saglasnosti na potpis uručuje lično (tzv. osnovni izveštaj). Ovaj tip izveštaja sadrži sve podatke o uslugama koje klijent koristi kod banaka i drugih finansijskih institucija, ali ne i njihove nazive.

Izveštaj Kreditnog biroa sadrži sve podatke o našim tekućim i potencijalnim obavezama, zaduženjima na osnovu kredita, kartica, dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, obaveze po osnovu lizinga, aktiviranih jemstava. Potencijalne obaveze su recimo podaci da li ste žirant. Ovo praktično znači daKreditni biro u svakom momentu vodi evidenciju i o tome da li ste uredni ili neuredni platiša.

Po izveštaju Kreditnog biro smatra se da ste uredni platiša ukoliko svoje obaveze izmirujete u roku do 60 dana od dana dospeća obaveze. Ono što klijente često zanima je koliko se dugo čuvaju podaci o kašnjenju sa otplatom kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Odgovor je – tri godine, nakon poslednje prijave kašnjenja Kreditnom birou, odnosno nakon izmirenja ugovornih obaveza.To znači da su vam šanse za korišćenje neke od finansijskih usluga u naredne tri godine maksimalno smanjene, odnosno da u većini slučajeva banka neće hteti da vam odobri kredit, pozajmicu ili karticu.

Iako građani često govore da ih je za dobijanje kredita odbio Kreditni biro,odluku o odobrenju ili odbijanju ne donosi Kreditni biro, već banka. Kako u Kreditnom birou ne postoje podaci o vašim prihodima, niti postoji mogućnost uvida u stanje na vašim računima, Kreditni biro ni ne može učestvovati u donošenju takve odluke.

5 komentara

  1. User image
    NV 12.10.2021 16:44

    Nije mi jasno zasto banke ne odobravaju kredite penzionerima onoliko koliko traze I nakoliko traze otplatu.Posto su penzioneri naj urednije I najsavesniji klijenti.Naravno to bi moglo da se izvedem uz hipoteku ukoliko penzioner premine a naslednici nece da prihvate dug tada se lepo primeni hipoteku I problem resend.

  2. User image
    MICO 20.10.2021 11:20

    Ovaj,sto komentarise,nije u toku,ako penzioner nema problem u kreditnom birou,sve banke daju kredite na 7-8 godina,krediti su osigurani i u slucaju smrti,nasledniici nemaju obavezu vracanja kredita.

  3. User image
    Марија 20.03.2022 15:01

    Комерцијална банка и поштанска штедионица захтевају чист извештај кредитног бироа 2 године ради дизања кеш кредита.

  4. User image
    Dejan 01.09.2022 18:23

    Kako ja razumem sta je kreditni biro...to su se banke dogovorila da naprave neku bazu podataka gredjana ove zemlje i da ih rangiraju po svojim kriterijumima i te podatke dele koliko vidim i cak i mobilnim operaterima (i ko zna kome jos) kad trebate da sklopite neki ugovor sa njima. Znaci sastale se negde i pod okriljem noci stvorile tu tu tu neku Kreditni biro organizaciju (privatna organizacija kako razumem nema NIKAKVE veze sa drzavom).
    Moje pitanje ili ideja je zasto onda gradjani nebi napravili neku organizaciju koja bi rangirala banke na isti nacin kao sto one rangiraju nas . I da ta organizacija gradjana za rangiranje usluga koje banke pruzaju bi trebalo da ima sajt gde bi slali upit MI OBICNI ljudi kad pozelimo uslugu neke od banaka i svih onih organizacija kojima banke dele informacije o nama na kreditnom birou.
    Mozda bi bas ovaj sajt Kamatica mogao da pokrene ovakvu nekakvu inicijativu pa da se istim metrom merimo i mi i oni

  5. User image
    Ivanka 13.11.2022 13:31

    Zašto neke banke posle 70 godina ne daju kreditne kartice kao Direkt Eurobanka,
    Banka me je odbila za kredit jer u vreme korone kasnila sam sa otplate 2 rate,

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditna sposobnost krediti kreditni biro podaci kreditni biro kako funkcioniše kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana