Tekst objavljen: 10.06.2022 16:25        


Energetska kriza s kojom se već nekoliko meseci suočava Evropa, sve skuplji energenti kao i upozorenja da ih neće biti dovoljno, znatno su uticala na promenu razmišljanja o korišćenju energenata, a slično je i u Srbiji

Koliko koštaju solarni paneli i kada se isplati ulagati u njih?


Iako je do zime još mnogo vremena, oni koji se greju na čvrsta goriva već kupuju ogrev i plaćaju ga znatno više nego protekle grejne sezone, a oni koji za zagrevanje koriste električnu energiju moraće i te kako da razmišljaju o potrošnji i svom novčaniku jer je grejanje na struju svakako skupo, a ako bude bilo i poskupljenja, koje se i najavljuje i odlaže, biće mnogo skuplje.

Jedno od rešenja koje bi moglo da im pomogne jeste postavljanje solarnih panela. Naime, u Srbiji postoji mogućnost da se potrošač postane prozjumer, odnosno i kupac i proizvođač struje, te da se viškovi prodaju “Elektroprivredi Srbije”.

Ovaj status omogućava da se proizvodi struja za sopstvenu potrošnju, ali i da se proizvedeni viškovi, koje se ne potroše odmah nego skladište u eletkroenergetski sistem i povuku kada je potrošnja veća od proizvodnje. Da bi se to i ostvarilo, neophodno je da se na krovove postave solarni paneli, a to se, iako nije reč o malim ulaganjima, isplati za nekoliko godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Može i na solitere

Solarni sistemi mogu da se postave i na zgrade, ukoliko se stanari u okviru stambene zajednice dogovore o tome. Po rečima Željka Markovića, ukoliko se postigne dogovor da stanari koji žele da investiraju u solarne sisteme na krovu zgrade to i urade, oni će steći status kupca/proizvođača, a oni koji nisu zainteresovani za to - neće imati taj status.

- Za domaćinstva, koja imaju podsticajnu šemu koja se zove neto-merenje, cena preuzete i isporučene struje je ista, dok za privredu, koja je na komercijalnom snabdevanju i koja koristi neto obračunavanje, EPS nudi da plaća isporučenu električnu energiju u vrednosti od 80 odsto od cene preuzete struje – kaže Marković.

- Sada se nešto duže nego ranije čeka na isporuku opreme i za solarne elektrane i vetrogenratore jer proizvođači ne mogu da podmire sve veću potražnju - kaže Željko Marković.

- Solarne panele sve više postavljaju privrednici jer oni plaćaju komercijalnu cenu električne energije, koja je visoka, i na taj način mogu da ostvare veće uštede, ali se i sve više domaćinstava odlučuje na postavljanje solarnih panela, posebno ona koja mogu da dobiju subvenciju za to.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
željko marković solarni paneli električna energija ugradnja solarnih panela

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana