Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 05.12.2019 11:55        


Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković izjavio je da će se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomerati, a 2032. godine će biti izjednačeni, prenela je Radio-televizija Srbije

Menjaju se pravila za odlazak u penziju, pogledajte koje su novine

Naredne godine neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca – za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.

"Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca", naveo je Stanković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života.

Naredne godine obe granice se pomeraju: moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

Stanković savetuje građanima koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan saž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.

1 komentar

  1. User image
    Josimović Gordana 26.12.2019 14:11

    Niko ne spominje nas koji smo rano počeli da radimo,kao da ne postojimo.Radni staž sam počela sa 17 godina i 3 meseca.U januaru punim 55 godina i imaću 36 godina radnog staža.Imam dvoje dece i zanima me da li je usvojen zakon da i to ulazi u radni staž.Koliko još godina ja treba da radim i koji uslov ja ispunjavam kada moj slučaj nije ni u jednoj tablici.Ima nas mnogo jer nismo svi išli na fakultete nego smo radili sa tim da se školujemo vanredno.Mislim da su žene mnogo potlačene i precenjene u našem društvu.

    S,poštovanjem

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odlazak u penziju penzija PIO fond vladimir stanković nova pravila za penziju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana