Tekst objavljen: 29.12.2023 16:55        


Ako razmišljate o tome kako da budete bolji sa novcem sledeće godine, niste sami, posebno ako ste generacija Z ili milenijalac

Ne morate da čekate 1. januar, počnite da štedite već od ovog trenutka


Nešto više od 75 odsto obe generacijske grupe postavlja ciljeve vezane za finansije za sledeću godinu, prema Fidelitinoj studiji o finansijskim rezolucijama za Novu godinu za 2024. koja je anketirala 3.002 odrasle osobe u SAD. koji su stariji od 18 godina.

A neki od najčešćih novčanih ciljeva nisu previše iznenađujući. Oni uključuju odluku da se uštedi više, potroši manje i otplati dug, pokazuje istraživanje.

Iako bi mnogi mogli da vide početak nove godine kao priliku da počnu iznova, Ramit Seti, zvezda Netfliksove serije „Kako se obogatiti“, kaže da ne morate čekati do 1. januara da biste počeli da stvarate bolji odnos prema novcu.

„Ako želite da počnete sa novim navikama, odlično“, kaže on za CNBC Make It. „Ali kada počnete pre 1. januara, sami sebi šaljete snažan signal da ste vi zaduženi za svoje ponašanje, a ne kalendar.

Evo tri saveta za štednju koje vam preporučuje da uradite da biste se pripremili za finansijski uspeh 2024. godini.

Rezimirajte godinu

Sethi preporučuje da pogledate kako ste upravljali svojim finansijama tokom prošle godine pre nego što počne nova godina. Na taj način možete shvatiti šta vam je dobro funkcionisalo, a šta nije i šta želite da promenite, što vam može pomoći da napravite solidan plan akcije za postizanje novčanih ciljeva.

Na primer, ako je jedan od vaših ciljeva da uštedite više novca sledeće godine, korisno je da procenite svoje glavne kategorije potrošnje da biste videli da li možete da preusmerite deo tih sredstava na svoju ušteđevinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Napravite „plan svesne potrošnje“

Nije tajna da Seti veruje da su pedantni budžeti „besmisleni“. Umesto toga, on preporučuje kreiranje „svesnog plana potrošnje“ koji prati samo četiri stavke: Fiksnetroškovi, kao što su kredit, kirija ili računi za komunalije, zatim uštede, kao što je vaš fond za hitne slučajeve, onda investicije, i „potrošnja bez krivice“, kao što je šoping ili večera u restoranu.

Podelom svog novca na ovaj način, osiguravate da se prvo pobrinete o vašim finansijskim prioritetima kako bi ostatak vašeg novca mogao da ide na stvari koje volite, kaže Seti.

Definišite pojam „bogatog života“

Ramit veruje da „bogat život“ nije nužno povezan sa zaradom određene svote novca.

„Bogati život je vaš idealan život“, kaže on, što može značiti bilo šta, od mogućnosti da pokupite svoju decu iz škole svaki dan do kupovine skupog džempera bez osećaja krivice.

I dok definišete svoj „bogati život“, važno je biti konkretan, kaže Seti. Na primer, nemojte jednostavno postaviti širok cilj da „prestanete da brinete o novcu“, kaže on. Umesto toga, recite nešto poput „Želim da mogu da kupujem u prodavnici bez gledanja cena“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novac štednja novca saveti za štednju kako štedeti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana