Tekst objavljen: 29.12.2020 13:10        


Naredne godine dobijamo nove novčanice od 20 evra

Novi apoen od 20 evra uskoro stiže i u Srbiju, poznato šta će biti sa starim novčanicama

Ove novčanice će biti "čvršće" i dugovečnije, vizuelno iste kao i ove koje koristimo danas, ali razlika će biti primetna na dodir.

Narodna banka Srbije odgovorila je na pitanjašta će biti sa starim novčanicama, imaju li rok trajanja, hoćemo li ih morati menjati i šta je još važno da znamo za nove novčanice od 20 evra, koje se inače najčešće koriste među građanima i u Srbiji i u svetu.

- Predstavnici Bundesbanke saopštili su da će od 2021. godine novčanice od 20 evra druge serije (serija Evropa) nakon štampanja biti premazivane zaštitnim premazom koji treba da omogući duži životni vek tih novčanica. Isti premaz već se koristi kod novčanica apoena 5 i 10 evra druge serije -navode iz Narodne banke Srbije.

Ova zaštita primenjuje se kod apoena evra manje vrednosti jer te novčanice imaju veći obrt, odnosno češće menjaju vlasnika u odnosu na apoene veće vrednosti, zbog čega se brže habaju i oštećuju, pa imaju kraći životni vek.

- Dakle, cilj premazivanja pomenutih apoena novčanica evra je produžavanje njihovog životnog veka i posledično, smanjivanje troškova njihovog štampanja -ističu iz centralne banke, uz napomenu da vizuelno nema razlike između novčanica evra koje su zaštićene na opisani način u odnosu na one koje nisu zaštićene.

- Moguće je da se na dodir oseti razlika koja je neznatna -dodaju u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz Narodne banke Srbije navode da se ne planira povlačenje iz opticaja bilo kog apoena (ili serije) novčanica evra, pa tako nema ni zamene ili rokova.

- Ove novčanice će se svakako pojaviti i u Srbiji, a kada će to biti, ne možemo precizno reći, jer to zavisi od okolnosti na koje nije moguće uticati -kažu u NBS.

Kao i do sada, u opticaju su istovremeno novčanice evra prve i druge serije (serija Evropa) u sledećim apoenima: prva serija: 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500; druga serija: 5, 10, 20, 50, 100 i 200.

- Ističemo i da apoen 500 evra ostaje u opticaju, baš kao i svi drugi apoeni prve serije novčanica evra. Oni se ne povlače iz opticaja i mogu se koristiti za sva legalna plaćanja kao i štednju u bankama -zaključuju iz NBS.

Povlači se osma serija "švajcaraca"

Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka. One su puštene u opticaj u periodu od 1995. do 1998. godine, a tačan datum povlačenja ovih banknota biće najavljen dva meseca ranije.

Razlog povlačenja je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se one efikasnije štite od falsifikovanja.

Tim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije koja je građanima preporučila da novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju ih za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu od 2016. do 2019. godine.

NBS savetuje da se to uradi što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom "švajcaraca" osme serije i pre nego što oni zaista postanu vanopticajni.

Kako je saopšteno iz centralne banke, ovlašćeni menjači i poslovne banke postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
20 evra nova novčanica evri 2021 nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana