Tekst objavljen: 20.05.2021 15:25        


Većina domaćinstava u Srbiji se trudi da velike potrošače koristi samo kadje povoljnija tarifa, odnosno kad počne "jeftina" struja

Obratite pažnju na oznake na brojilu: Jeftina struja ne počinje uvek od ponoći

Tokom tih sati cena struje je čak četiri puta niža, a Srbija je inače podeljena u više zona, to jest, satnica povoljnije struje nije svuda ista.

Elektrodistribucija je ovakavvid prodaje električne energije uvela kako bi se potrošnja ujednačila tokom dana i noći, a time i znatno smanjilo opretećenje sistema. Kako ovaj prelazak sa "jeftine" na "skupu" strujune bi bio iznenadan jeftina tarifa ne počinje i ne završava svuda u isto vreme.

Na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od 24 do 8 satisvakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike.S obzirom na to da se signal za promenu tarife šalje automatskine postoji mogućnost da se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

Za područje Vojvodine niža tarifa primenjuje se u intervalu od 23do 7 sati dok je u Centralnoj Srbiji korisnicima električne energije struja po nižoj tarifi obezbeđena u trajanju od 22do 6 ujutru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Trenutak početka i završetka jeftine tarife nema nikakve veze sa podešavanjem ili baždarenjem električnog brojila već se početak jeftine tarife definiše signalom koji daljinski stiže iz komandnog centra elektrodistribucije.

Ako niste sigurni u koliko tačno sati počinje jeftina tarifa kod vaspostoji jednostavan način da to utvrdite.

Dvotarifnobrojilo ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi.Strelica na brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica usmerena nagoreka broju 1znači da trošite skupu strujudok obrnuto označava jeftinu tarifu.

Kod digitalnih merača postoji oznaka T1 i T2. Ako je strelica na displeju usmerena ka oznaci T1to znači da je trenutno aktivna skupa tarifadok T2 označava jeftinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftnija struja tarife za struju Centralna Srbija struja cena struje Beograd vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana