Tekst objavljen: 30.08.2023 16:45        


Mora da postoji nešto čime garantujemo da ćemo vratiti pozajmljeni novac

Ovo je važno da znate o kreditima: Šta je jemstvo, a šta hipoteka?


Verovali ili ne – postoji veliki broj ljudi koji misle da od banke mogu da kupe kredit „na lepe oči“, odnosno da će im banka odobriti tražena novčana sredstva tek tako.

Jer, danas je nikad lakše aplicirati za kredit, ali se slobodno može reći da je i nikad teže da vam ga banka odobri, jer su procedure i pravila za odobravanje kredita značajno proširene prethodnih godina. Banke na taj način štite sebe od onih koji im ne bi vratili novac i u tome nema ništa pogrešno. Takva su pravila igre, a na nama je ili da prihvatimo igru ili da potražimo banku koja je možda malo „labavija“ sa kriterijumima za odobravanje kredita.

Ako ispunjavate uslove koje banke traže pri kupovini kredita, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas, jer vam pomaže da za najkraće moguće vreme dobijete najbolju ponudu za keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Pominjali smo načine na koje se banka obezbeđuje kada nam prodaje kredit, a dva najpoznatija bankarska „osigurača“ su:

  • jemstvo
  • hipoteka

Ova dva načina osiguranja imaju nešto zajedničko, a to je da obezbeđuju garanciju banci da će njen pozajmljeni novac biti vraćen. Međutim, između jemstva i hipoteke postoje i neke suštinske razlike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Jemstvo je način osiguranja plaćanja nekog duga kod koga se treće lice (jemac ili žirant) obavezuje da će poveriocu (u ovom slučaju – banci) vratiti dug po unapred dogovorenim uslovima, ukoliko to ne učini onaj ko je podigao kredit. Jednostavnije rečeno – vi podižete kredit i neko za vas garantuje da ćete taj novac i vratiti.

Sa druge strane, hipoteka banci daje pravo da iz prodaje nepokretnosti, koju je klijent založio kao garanciju za kredit, naplati dug po osnovu kredita u slučaju da klijent ne otplaćuje kredit na vreme, tačnije ako ne uplaćuje rate u skladu sa anuitetnim planom i ugovorom o kreditu. Ili, drugim rečima – ako ne plaćate za stan koji ste kupili na kredit, banka će u nekom trenutku taj stan uzeti za sebe, prodati ga i tako naplatiti ono što nije mogla da naplati od vas.

Pri kupovini kredita od banke, dobro je da znate što više o samim kreditima, kao i o načinima na koji banke funkcionišu. Zbog toga vam i donosimo ove lekcije o kreditima, a kada ih dobro prostudirate onda možete kontaktirati Kamatica savetnik, kako biste na najbrži i najlakši način pronašli najpovoljniji kredit za svoje potrebe.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik jemstvo hipoteka krediti sve banke sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji najpovoljniji krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu najbrže do kredita najlakše do kredita potreban mi je kredit keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana