Tekst objavljen: 04.04.2023 16:15        


Kako do novca ako planirate da sami sazidate svoju kuću?

Planirate da zidate? Evo zašto je bolje uzeti keš kredit

Često ovde na Kamatici pominjenmo kupovinu stana, a stanovi se najviše kupuju uz pomoć stambenih kredita.

Međutim, pored kupovine nekretnine postoji još jedan način da se reši stambeno pitanje. I ne, ne govorimo o tome da nasledite stan od bake, deke, tetke, ujne ili ostale rodbine.

Reč je o tome da možete da sagradite svoju nekretninu.

Ovo može da izgleda i kao avanturistički poduhvat. Pritom, morate da imate plac na kome ćete graditi. Možda deluje dosta komplikovanije od kupovine stana, ali postoje ljudi koji jednostavno vole da žive u kući sa dvorištem, pa ako to sebi mogu da priušte ne treba im uskratiti priliku.

Za sve one koji žele da se upuste u izgradnju kuće sa "svojih deset prstiju", banke često nude kredite za izgradnju. Zbog toga danas upoređujemo kredite za izgradnju i keš kredite - donosimo prednosti i mane ovih opcija, a odluka koji ćete odabrati je na vama.

Vrlo očigledna razlika

Keš krediti su nenamenski proizvod, što u bankarskoj terminologiji znači da se novac koji vam banka pozajmi može koristiti za bilo šta. Sa druge strane, novac od kredita za izgradnju može se koristiti isključivo za graditeljske radove.

Ipak, birokratske razlike između ovih kredita nisu toliko važne za nas kao potencijalne korisnike ovih kredita.

Ono na šta morate da obratite pažnju kod obe ovih vrsta kredita su:

  • koliki je iznos kredita koji će vam banka odobriti

  • kolika je kamatna stopa

  • koliko brzo će vam kredit biti odobren

  • koliko ćete morati da izdvojite za troškove kredita

  • da li vam je potrebno obezbeđenje kredita

Hajde da prvo razmotrimo obezbeđenje kredita:

Kada kažemo "obezbeđenje kredita", ovde pre svega mislimo na neku vrstu garancije koju će vam banka tražiti kako bi osigurala novac koji vam pozajmljuje. Što se tiče naše konkretne situacije - krediti za izgradnju često podrazumevaju obezbeđenje u vidu menica, ali i hipoteke nad objektom koji se gradnji. Kada je reč o keš kreditima, najčešće su dovoljne samo menice.

Troškovi kredita?

Troškovi obrade kod keš kredita su manji, a novac vam se isplaćuje u kešu. Kredit za izgradnju se isplaćuje po profakturama. Drugim rečima, to znači da je veći deo kredita uplaćuje na račune dobavljača, dok se tek manji deo može dobiti u gotovini.

Koja je opcija brža?

Odgovor na ovo pitanje je očigledan - zbog svega pomenutog u prethodnom pasusu, keš kredit je daleko brža opcija.

Odobrenje kredita?

Da bi se odobrio kredit za izgradnju, potrebna je mnogo veća dokumentacija nego za keš kredit, a to se pre svega odnosi na različite potvrde i dozvole vezane za gradnju samog objekta.

Ukoliko znamo da iznos kredita koji banka odobrava zavisi pre svega od vaše kreditne sposobnosti, a da je kamatna stopa uvek stvar pregovora između nas i bankara, onda možemo da kažemo da smo detaljno objasnili prednosti i mane keš kredita i kredita za izgradnju.

Konačna odluka je na vama. Srećna gradnja!


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krediti za izgradnju stambeni krediti krediti za refinansiranje keš krediti hoću kredit potreban mi je kredit najpovoljniji krediti na jednom mestu najpovoljniji krediti kredit za minut najlakše do kredita najbrže do kredita ponude svih banaka sve banke u srbiji sve banke na jednom mestu sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana