Tekst objavljen: 30.03.2023 16:45        


Uz pomoć hipoteke može da se obezbedi kredit. Možda nije naročito popularno, ali postoji kao mogućnost

Koji sve objekti mogu da se stave pod hipoteku?

Poznato je da banke imaju dosta stroge kriterijume kada nekome odobravaju kredit. Bilo da vam banka prodaje keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit- ona uvek gleda da maksimalno obezbedi svoj novac dok joj isti ne vratite.

Ukoliko su u pitanju neki veći iznosi kredita, banke kao osiguranje za kredit mogu i da uzmu neku nepokretnost koju će onda staviti pod hipoteku. Ta nepokretnost će biti oslobođena hipoteke kada se kredit u potpunosti otplati. Za vreme trajanja hipoteke, vlasnik nekretnine može da upravlja svojom nepokretnošću.

Opcija hipotekarnog kredita nije naročito rasprostanjena u Srbiji, ali postoje banke koje nude i ovakvu mogućnost.

Dakle, kakva nekretnina može da se stavi pod hipoteku?

  • Najčešće je to sama nepokretnost koja se kupuje. Međutim, to može biti i neka druga nepokretnost koja je uknjižena.

  • U određenim slučajevima, pod hipoteku može da se stavi i neuknjižena nekretnina, ukoliko ispunjava uslove koje traži banka i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.


Nekretnina koja se stavlja pod hipoteku može biti u vlasništvu korisnika kredita, njegovog člana porodice ili nekog drugog lica, ali je važno da nema upisan teret, a to znači da već nije pod hipotekom ili da nije na neki drugi način opterećena. Takođe, važno je da nije izgrađena bez dozvole, kao i da poseduje upotrebnu dozvolu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Same banke određuju kakva će biti nekretnina koju će uzeti pod hipoteku.

Jedan od uslova koji se najčešće postavlja jeste da procenjena vrednost hipoteke bude veća od iznosa kredita, a koliko veća - to opet određuje banka.

Procenu vrednosti nekretnine daje ovlašćeni sudski procenitelj, sa kojim banka sarađuje. Hipoteka na nekretninu se upisuje u registar nepokretnosti, posle čega katastar donosi rešenje o upisu hipoteke.


Tražite kredit koji će biti za vas lično najpovoljniji? Kamatica savetnik je tu da vam pomogne da nađete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit po vašoj meri.Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji ponuda svih kredita ponude svih banaka najlakše do kredita najbrže do kredita kredit za minut najpovoljniji krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu potreban mi je kredit hoću kredit keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana