Tekst objavljen: 23.03.2023 16:40        


Nikada dovoljno saveta i provera pre podizanja stambenog kredita

Ovo su stvari koje treba da znate pre nego što podignete stambeni kredit


Svaki kredit koji podižete kod banke treba da bude dobro "odmeren", tj. da dobro procenite da li će vam isti rešiti neki finansijski izazov ili će vam stvoriti dodatni problem.

Tako bi trebalo da bude, bez obzira da li podižete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. Ipak, svi znamo da nisu svi uvek odgovorni prema svojim finansijama, pa se, shodno tome, krediti ponekad podižu bez prethodnog promišljanja.

Međutim, ovakvo podizanje kredita bez prethodnog promišljanja, provere i upoređivanje ponuda može da bude problematično naročito ako se podiže stambeni kredit. Jer, kao što verovatno već znate, stambeni kredit, kada ga jednom kupimo od banke, postaje naš životni saputnik tokom više decenija.

Zbog toga, pre nego što se odlučite za kupovinu stambenog kredita i rešavanje svog stambenog pitanja, potrebno je da prvo imate nekoliko osnovnih informacija u vidu:

  • možete se zadužiti i dinarima ili u evrima - u ponudama banaka u Srbiji postoje stambeni krediti i u dinarima i u evrima. Važno je znati da se oba otplaćuju u dinarskim ratama. Ukoliko pročitate da je kredit indeksiran u evrima, to znači da se plan otplate pravi u evrima, ali se kredit otplaćuje u dinarima

  • Stambene kredite u svojoj ponudi ima velika većina banka u Srbiji - velika ponuda ponekad može i da zbuni, ali je i prednost: imate više šanse da prođete povoljnije

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • tri vrste kamata - u ponudi su fiksna, varijabilna i kombinovana kamatna stopa za stambene kredite. Nemaju sve banke sve vrste kamata u ponudi, a dobro je znati da čak i fiksna kamatna stopa kod stambenih kredita nije uvek fiksna, tj. može se menjati tokom perioda otplate. 

  • obavezno učešće - većina banaka traži da imate spreman novac u visini od 20% vrednosti samog kredita koji podižete kod banke. Ponekad banke mogu da traže i 30%, ukoliko procene da je imaju rizičnog klijenta, a postoji šansa i za 10% učešća, ali to zavisi od same banke i pre je izuzetak nego pravilo.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u pronalaženju najpovoljnijeg stambenog kredita, ali i keš kredita ili kredita za refinansiranje, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
učešće za stan stambeni kredit krediti za refinansiranje keš krediti potreban mi je kredit hoću kredit ponude svih banaka sve banke u srbiji sve banke na jednom mestu sve banke najbrže do kredita najlakše do kredita kreditni savetnik kreditni savetnik sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana