Tekst objavljen: 21.03.2023 17:05        


Skoro svaki bankarski proizvod u sebi ima i kamatu, pa je zbog toga važno da razumemo kako se ona obračunava

Evo kako vam banka obračunava kamatu

Svi koji redovno čitaju Kamaticu, znaju da je naša misija informisanje i edukacija građana na temu ličnih finansija, kao i na teme koje su srodne ili se prepliću sa ličnim finansijama.

Jedna od najvažnijih stvari koje čine lične finansije su svakako krediti. Iako kredite treba uzimati krajnje oprezno i samo ako znamo za šta ih tačno uzimamo, gotovo svako od nas se makar jednom u životu sretne sa kreditom, bilo da je u pitanju, keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Zbog toga je dobro znati i pre odlaska u banku neke osnove o kreditima.

U ovom tekstu smo želeli da razjasnimo jednu od neodumica koje se pojavljuju u planu otplate kredita, kao i u ugovorima, a to je način na koji se obračunava redovna kamata.

Kada govorimo o obračunu kamate, postoje dva načina na koji to bankari rade:

  • proporcionalni metod

  • konformi metod

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Koja je razlika između ova dva metoda?

Po proporcionalnom metodu dobija se različit iznos redovne kamate u zavisnosti od toga da li se kamata obračunava jednom na kraju perioda otplate ili više puta u toku same otplate. Ukoliko se kamata obračunava više puta u toku perioda otplate, dobija se veći iznos ukupne kamate, nego da se kamata obračunava samo jednom, na kraju otplate kredita.

Sa druge strane, po konfornom metodu dobija se isti iznos redovne kamate bez obzira na to da li se kamata obračunava jednom (na kraju otplate kredita) ili više puta u toku otplate.

Možda način obračuna kamate od strane banke na prvi pogled ne izgleda važno, ali reč je o bitnom detalju, jer vam on govori koliku kamatu ćete platiti na bankarsku pozajmicu.

Bez obzira na metod obračuna kamate, Kamatica savetnik za vas pronalazi kredite sa najpovoljnijim kamatnim stopama, bilo da se radi o keš kreditima, kreditima za refinansiranje ili stambenim kreditima.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obračun kamate stambeni krediti krediti za refinansiranje keš krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu najpovoljniji krediti hoću kredit sve banke u srbiji sve banke na jednom mestu sve banke najlakše do kredita najbrže do kredita kreditni savetnik sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana