Tekst objavljen: 28.03.2023 16:45        


I to na primeru iz prakse: kada podižemo stambeni kredit

Evo kako kreditna sposobnost izgleda u stvarnom životu


Sigurno ste makar nekada od sada čuli za izraz "kreditna sposobnost".

Reč je o svojevrsnom rejtingu koje banke prave kada procenjuju da li da nam obobre kredit. U suštini, takve procene se rade kad god apliciramo za kredit, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Ipak, pošto se ovakva vrsta procene najviše radi pri apliciranju za stambeni kredit, a ta vrsta kredita i je nešto što u poslednje vreme interesuje naše građane, pokazaćemo kako kreditna sposobnost izgleda u praksi baš na primeru jednog stambenog kredita.

Pri odobravanju stambenog kredita, banke uglavnom dozvoljavaju da se klijent zaduži u visini od maksimalno 50 do 60% svojih mesečnih primanja. U pojedinim situacijama, banke primenjuju formulu po kojoj se plata umanji za vrednost prosečne potrošačke korpe.

Evo i kako kreditna sposobnost utiče na to koliki kredit možete da podignete i kolika može da vam bude mesečna rata. U ovaj primer smo odlučili da uključimo i dva bankarska proizvoda koje naši građani često koriste, a to su kreditna kartica i dozvoljeni minus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukoliko imate platu od 80.000 dinara mesečno:

- banka, ukoliko se odluči da vam odobri zaduženje u visini 50% od plate, to bi značilo da biste mogli da se zadužite za maksimalno 40.000 dinara mesečno.

Međutim, ako mesečno isplaćujete i:

- dozvoljeni minus, koji plaćate još 4.000 dinara

- kreditnu karticu, koju plaćate još dodatnih 4.000 dinara,

onda od onih 40.000 dinara morate oduzeti još 8.000 i tako dobijamo cifru od 32.000 dinara. Toliko se možete mesečno zadužiti ako trenutno banci otplaćujete još neke od kreditnih proizvoda.

Kada znate kolika vam je otprilike mesečna rata, onda možete i da procenite koliki kredit možete da uzmete sa rokom otplate, od, na primer, 20 godina.


Ukoliko vam je potreba pomoć da pronađete odgovarajući stambeni kredit, keš kredit ili kredit za refinansiranje, onda je Kamatica savetnik najbolje rešenje za vas.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu ponuda svih kredita sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji najbrže do kredita najlakše do kredita potreban mi je kredit hoću kredit najpovoljniji krediti na jednom mestu keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti kreditna sposobnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana