Tekst objavljen: 09.05.2019 12:24        


Ko želi da pripremi ručak samo od svežeg povrća i voća za dve osobe, mora da izdvoji od 150 do 600 i više dinara.

Ručak za dvoje 600 dinara: Visoke cene voća i povrća na pijacama

Rano voće i povrće i dalje drži visoku cenu na pijacama, pa je tako, recimo, kilogram mladog krompira od 160 do 250 dinara, tek 30 odsto jeftiniji od svinjetine, koja je oko 350 dinara.

Ko želi da pripremi ručak samo od mladog voća i povrća, mora da pripremi podebeo novčanik. Na primer, ako se odlučite za jednu zelenu salatu koja u proseku košta 40 dinara, jednu vezu luka od 40, vezu rotkvice od 30 dinara, miks vezu za supu, koja je 70 dinara, i najjeftiniji mladi krompir od 160 dinara, potrebno je 340 dinara.

U slučaju da hoćete ručak od prvog paradajza, koji je 200 dinara, krastavaca od 70 i boranije od 300, potrebno vam je ukupno 570 dinara.

Najjeftinija varijanta je salata i luk, uz spanać ili tikvice od 80 dinara, za šta je potrebno 150 dinara.

Ko još hoće da se zasladi trešnjama, koje su se, na primer, pojavile u Jagodini, vezicu sa nekoliko komada mora da plati 50 dinara.

Razlog visokih cena voća i povrća je uvoz tih namirnica, a cena će početi da pada tek kada stignu domaći proizvodi. Međutim, ni to ne mora da znači da će cena drastično pasti jer stručnjaci kažu da je domaćih proizvođača sve manje, pa ne mogu da se podmire potrebe.

Otkada se pojavio mladi krompir na pijaci, društvenim mrežama kruži šala da "košta kao da ga kolumbijski narko-kartel prodaje". Ali kada se pogleda cena, to i nije šala jer kilogram na pijacama u Srbiji košta od 160, pa čak do 250 dinara, i duplo je skuplji od starog krompira. Ove sezone primetna je i visoka cena veze mladog luka, koja ne pada ni posle dva meseca otkada se našao u prodaji. Veza od pet strukova košta 40 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Nema ga dovoljno. Malo je onih koji ga proizvode, a to onda diktira cenu. Jedan čovek mi je nedavno pričao da je celo selo proizvodilo luk, a danas ga proizvode samo dvojica – kaže Danijela Makević, koja godinama prodaje u šabačkoj Tržnici.

Malo je i prodavaca zelene salate na pijacama, pa je i njoj cena visoka i ide od 40, pa čak do 100 dinara.

- Vremenske prilike su uticale na nedovoljnu proizvodnju ranog voća i povrća. Dugo je trajao sušni period, a ova kiša koja sada pada ne može tako brzo da podstakne rast i bujanje. Ono što je skupo, znak je da ga nema dovoljno na tržištu. Tamo gde ima uvoza, a u međuvremenu je stigla i domaća proizvodnja, cena je već pala – objašnjava Predrag Srdanović iz šabačke Direkcije za poljoprivredu, koji napominje da plastenička proizvodnja ne može da zadovolji potražnju za ranim povrćem.

To potvrđuje i cena tikvica, koje su sada od 70 do 100 dinara za kilogram, a bile su 200 u januaru kada na tržištu nije bilo domaćih proizvoda.

- Nije jeftino, ali se jesti mora. Cena je takva kakva je, ali nemamo izbor – kaže kupac Dragan Marić. Paradajz sada dostiže cenu i do 280 dinara. Domaći trgovci uglavnom ga uvoze iz Makedonije jer će se domaći pojaviti početkom juna, kada će i cena biti povoljnija.

Boranija drži rekord

Najskuplje povrće na pijacama trenutno je boranija, koja košta 300 dinara za kilogram. Razlog tako visoke cene je u troškovima transporta, carine i pratećih zahteva, jer na naše tržište stiže iz toplijih krajeva. Visoka cena zadržaće se sve dok ne stigne domaća proizvodnja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pijace pijaca povrće voće i povrće voće ručak skupo voće i povrće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana