EUR 118,22 USD 103,73 CHF 103,63

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 19.11.18. :: 118.2576 rsd

Tekst objavljen: 28.08.2014 16:19        


Dozvoljeni minus je najbrža kreditna poslastica kojoj građani Srbije pribegavaju kada im zatreba gotovina. On je uvek tu, na tekućem računu, lako je dostupan, a procedura odobrenja minusa je krajnje jednostavna i brza.

Šta je potrebno da nam banka odobri dozvoljeni minus?

Pre svega, neophodno je znati da banke najčešće minus odobravaju po osnovu redovnog mesečnog priliva ne tekućem računu, plate, odnosno penzije, iako je moguće ovaj vid pozajmice dobiti i po osnovu položenog depozita kao garancije. Procedura odobrenja minusa je jednostavna.

U banci u kojoj klijent ima tekući račun i prima zaradu, dovoljno je popuniti zahtev za odobrenje dozvoljenog minusa (bančin obrazac), potpisati saglasnost za dobijanje Izveštaja iz Kreditnog biroa, platiti naknadu za povlačenje izveštaja i sačekati odgovor banke.

Odgovor banke najčešće stigne u toku istog dana - potpisuje se Ugovor, menice, plaća naknada banci za odobrenje minusa i dozvoljeni minus je već na tekućem računu te se može odmah koristiti.

Minus se odobrava najčešće u iznosu jedne prosečne zarade, na rok koji može da traje i do 36 meseci. Iako rokovi na koji se odobrava ovaj vid poslastice jesu dugi, banke zadržavaju pravo da u toku trajanja ugovornog odnosa revidiraju prihode, odnosno prosečan priliv na računu, te na taj način u stvari imaju pravo da revidiraju i iznos odobrenog dozvoljenog minusa.

Ovo potencijalno može da bude opasnost za sve one koji ne kontrolišu zaduživanje na ovaj način, jer u slučaju kada banka revidira prosečne prihode i ustanovi da su prihodi manji nego u periodu kada je minus odobren, automatski će se izvršiti i usklađivanje iznosa dozvoljenog minusa, naravno smanjenjem. Upravo u ovakvim situacijama svi oni klijenti koji uvek maksimalno koriste dozvoljeni minus se nađu u problemu da su preko noći ušli u nedozvoljeni minus.Ono što je bitno naglasiti jeste da je potrebno voditi računa o datumu isteka dozvoljenog minusa, jer se produžavanje minusa ne radi automatski.

Naime, na dan kada ističe dozvoljeni minus, ova pozajmica se mora vratiti i to u punom iznosu. U prevodu, ukoliko želimo da nam banka opet odobri dozvoljeni minus, tekući račun mora biti u pozitvnom saldu makar jedan dinar.

Procedura ponovnog odobrenja minusa je ista kao i kada se odobrava prvi put. Podnosi se zahtev za odobrenje minusa, povlači Izveštaj iz Kreditnog biroa, banka u svom sistemu proverava da li je bilo i koliko obračunate zatezne kamate po tekućem računu (ukoliko je klijent ulazio u nedozvoljeni minus) i odgovor je vrlo brzo tu.

Oprezno sa minusom: Dozvoljen ne znači isto što i dobar


Iako se dozvoljeni minus prijavljuje Kreditnom birou, on više ne ulazi u računanje kreditne zaduženosti građana.

Bez obzira na to, svaka zatezna kamata koja se obračuna po tekućem računu može uticati na ponovno odobrenje minusa. Najčešće, banke imaju toleranciju u vidu iznosa obračunate zatezne kamate po tekućem računu u okviru koje će odobriti dozvoljeni minus, ali ipak treba biti obazriv jer ovo može biti razlog neodobravanja minusa bez obzira što docnja po tekućem računu nije bila u kontinuitetu duža od 60 dana i nije prijavljena kreditnom birou.

Zato oprez. Svaka greška, pa i najmanja, može da bude kočnica u ponovnom odobrenju minusa.

5 komentara

 1. User image
  milo 24.03.2014 13:01

  Kad zastarijeva placanje uzetog, dozvoljenog minusa?

 2. User image
  aleksandra 16.10.2015 9:12

  Da li oni koji imaju Ugovor na odredjeno i finansiraju se iz projekta, imaju pravo na dozvoljeni minus, sobzirom da je u pitanju projekat, koji traje 10 meseci ?

 3. User image
  DUSKO MINIC 06.01.2016 18:54

  DALI IMA NEKA BANKA KOJA NETRAYI IYVESTAJ KREDITNOG BIROA

 4. User image
  JOVAN 11.01.2016 10:25

  nA ŽALOST DRŽE NEMA... SVE TRAŽE IZVEŠTAJ KREDIT BIROA

 5. User image
  Wujke 21.09.2016 20:07

  ovo je sve napisano nebuloza teska..osetio na svojoj kozi..zaposlen sam na odredjeno..tacnije na ugovoru o zameni jer jkp stan nema dozvolu zaposljavanja radnika..naime..banka mi je ponudila kao opciju dozvoljeni minus..trazila da se popune papiri..da se na uvid dostave liste tri zadnje plate..moj ugovor i zahtev za ne placeno odsustvo coveka kojeg menjam..koji vec godinu dana nije radio..a ovog meseca tacnije 11.09.2016 produzio na jos godinu dana..sve papire uredno prikupio i doneo..ali avaj..banka mi naplatila pregled kreditnog biroa..a zatim me pozvala da potpisemo minus..dali mi menicu..koju su mi uredno naplatili..te se i sluzbenica zeznula jer me je greskom pozvala a nije bilo zavrseno nista..dabi mi rekli dodjite u ponedeljak..sefica je odobrila na godinu dana..ja dolazim kad ono medjutim..obavestava me ta ista sluzbenica da je predmet poslat u glavnu filijalu valjda u bgd..jer je jkp stan u blokadi..ja je pitam..kako u blokadi kada ja redovno primam zaradu na bankovni racun na kojem uredno pise sve sto ide kada firma za koju radite isplacuje zaradu..ona mi odgovara da ce me pozvati cim dobiju obavestenje..e pa danas 21.09.2016 sam dobio mejl gde pise kako su me odbili jer je firma u blokadi..ja samo ne razumem na koji nacin firma ima veze sa mojim minusom..nece ga firma vracati nego ja..kolege koje su komitenti drugih banaka a sa istim statusom kao i ja dobijali su minuse..pa cak i refinansirajuce kredite..sada ispada da ja kao komitent ERSTE BANKE duze od 3 godine u svojoj banci ne mogu da dobijem dozvoljeni minus od 35000 dinara..strasno..a i zalosno..tako da mi ostaje samo gasi racun i predji u drugu banku..cuti tri meseca pa pokusaj u toj banci..ali eto..cisto da podelim sa vama..jer vecina nas je u takvoj situaciji..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica banke klijenti banke klijent banke nedozvoljeni minus kamate na minus dozvoljeni minus