Tekst objavljen: 12.03.2021 15:55        


Nedavna je navaljeno će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije, ukoliko se odluče da instaliraju solarne panele. To će biti omogućeno usvajanjem novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti. Naime, uvedena je kvalifikacija prozjumera, odnosno proizvođača –potrošača

Šta je potrebno za postavljanje solarnih panela na krovu zgrade?

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pojasnila je da svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada. Pojasnila je i šta je sve potrebno za instalaciju.

Kada je reč o stambenim zgradama, prema Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije, navedeno je da građani mogu da formiraju zajednicu obnovljivih izvora energije.

-Zgrada bi trebalo da dobije dozvolu za gradnju (po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji za elektrane manje od 50kW) ili Građevinsku dozvolu. Trenutno, kada podnesete zahtev za uslove za projektovanje, izdaju se u proseku za tri meseca – kažu iza eKapiju iz S.O.K. doo iz Kraljeva, kompanije koja se bavi instalacijom solarnih panela i elektrana.

Navode i da je u članu 66 Nacrta zakona predviđeno da je operator distributivnog sistema električne energije dužan da uspostavi pojednostavljenu proceduru priključenja za elektranu krajnjeg kupca koji proizvodi električnu energiju sa sopstvene potrebe i za elektranu koja je deo demonstracionog projekta, instalisane snage 10,8 kW ili manje, ili ekvivalentnoj snazi priključka koji nije trofazni.

Na pitanje šta bi sve podrazumevao sistem korišćenja solarne energije u višeporodičnoj stambenoj zgradi i koji tip solarnih panela je pogodan, iz komanije S.O.K. navode da sve zavisi od toga da li se energija koristi za zajedničke potrebe (lift, osvetljenje, zajedničke prostorije) ili za jednu stambenu jedinicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istraživanje na primeru stambenog Bloka 29 na Novom Beogradu

Borjan Brankov, Ana Stanojević, Mila Pucar, Marina Nenković-Riznić sa Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i Građevinsko - arhitektonskog fakulteta iz Niša autori su rada "Mogućnosti implementacije fotonaponskih solarnih panela u područjima namenjenim višeporodičnom stanovanju".

Analizirali su prednosti i mane za postavljanje solarnih panela na krovovima i fasadama objekata, ali i u okviru zajedničkih otvorenih prostora u bloku, postavljanjem solarnih svetiljki, solarnog napajanja za električna vozila, solarnih punjača itd. Ispitivanje mogućnosti za korišćenje solarne energije sprovedeno je na primeru stambenog Bloka 29 na Novom Beogradu.

U delu analize navode da je na prostoru koje je obuhvatilo istraživanje neophodno instalirati panele pod uglom od 35 stepeni, kako bi proizvodnja električne energije bila maksimalna, ali tako da budu orijentisani ka jugu.

Istakli su i da srpsko tržište nudi veliki broj fotonaponskih panela koji mogu da se postave tamo gde nije velika potreba za enegijom, ali da takođe postoji i ponuda za izgradnju elektrane koje mogu ozbiljno doprineti energetskoj nezavisnosti.

Mogu biti monokristalni i polikristalni paneli, a cena zavisi od dimenzija i snage i kreće se od 3.500 do 32.000 dinara. Za potrebe simulacionih istraživanja odabrali su monokristalne solarne panele Sanio Electric HIP-270NJE1.

U delu zaključka navode da je kapacitet električne energije koja se generiše na krovovima zgrada značajan, što donosi autonomiju zgradi u odnosu na čitav kompleks, te da je prednost krovova i sam prostor na koje je moguće postaviri fotonaponske panele.

Unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje OIE jedan od ključnih izazova za održivi razvoj Srbije

Kako navode u zajedničkom odgovoru za eKapiju, Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima stvaraju se zakonski preduslovi za sprovođenje ideje korišćenja obnovljivih izvora energije u stanovanju.

Napominju da se u Nacrtu nacionalne stambene strategije 2020-2030 ističe da, s obzirom na činjenicu da je stambeni fond veliki potrošač energije, unapređenje energetskih svojstava ovog fonda predstavlja zadatak ne samo od nacionalnog, već i globalnog značaja (odnosi se na celokupan stambeni fond – višeporodično/kolektivno i porodično/individualno stanovanje).

- Prema pomenutoj strategiji veliki udeo potrošnje energije troši se za grejanje, a sve više i za hlađenje stanova/kuća, a stalni rast ukupne potrošnje energije ukazuje na neracionalno i neodrživo korišćenja energije u sektoru stanovanja. Stoga unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u stambenom sektoru predstavlja jedan od ključnih izazova za održivi razvoj Srbije u budućnosti – smatraju sagovornici.

Ističu i da je potrebno doneti niz podzakonskih akata, kojima se u startu rešavaju brojne nedoumice.

Naglašavaju da je potrebno permanentno, sistematski i planski raditi na podizanju svesti građana o značaju primene i potencijalima OIE, a stimulisanje korišćenja ovog vida energije mora biti permanentna misija struke, nauke i politike.

Predlažu učestvovanje multidisciplinarnih timova koje bi činili energetičari, građevinski inženjeri, arhitekti, ekonomisti, ekolozi, ali i brošure sa jednostavnim i praktičnim uputstvima i savetima, kao i podsticanje kupovine uređaja sa boljim energetskim razredom.

- Stimulacija države kako kroz donešenu legislativu, tako i kroz praktične fid-in tarife, ali i povoljne kredite, može omogućiti lakše opredeljenje korisnika stambenih objekata i stambenih zajednica za ovaj vid proizvodnje energije – veruju Brankov, Stanojević, Pucar i Nenković-Riznić.

Koji su potencijalni problemi i kako ih rešiti?

Dodaju da potencijalni problemi nisu samo u sferi sprovođenja Zakona o obnovljivim izvorima, već i u važnosti omogućavanja paralelnog sprovođenja ovog zakona sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Kako pojašnjavaju, podzakonskim aktima i drugim dokumentima potrebno je rešiti pitanja kao što su:

-pitanje sistema finansiranja– koliko se novca ulaže, koliki je stambeni objekat i koliko ima stanara - Član 66 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. Glasnik RS" br. 104/2016 i 9/2020- dr. zakon).

-pitanje saglasnost stanara i dobra volja za unapređenja EE na stambenom objektu- Izvod iz Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, član 8: Nad zajedničkim delovima zgrade vlasnici posebnih delova zgrade imaju pravo zajedničke nedeljive svojine u skladu sa zakonom kojim se uređuju svojinsko-pravni odnosi .

-pitanje budućeg održavanja uređaja za korišćenje OIE, cena, dostupnosti servisera(ovo uz zdravu konkurenciju može biti i pogodno);

-pitanje korišćenja i prilaza zajedničkim prostorima zgrade i prostora za postavljanje fotonaponskih panela(krov i drugi prostori uz njega);

-broj stanova/stanara i pitanje saglasnosti u okviru stambene zajednice(prethodno je potrebno stimulisati i propagirati ovaj vid korišćenja OIE u stanovanju);

-pitanje koji su stambeni objekti najadekvatniji za postavljanje fotonaponskih panela po pitanju kriterijuma:finansiranja, broj članova stambene zajednice (konsenzus o pitanjima u okviru stambene zajednice lakše se postiže kada je broj članova zajednice manji) i prostornih uslova na krovu i samog položaja objekta.

2 komentara

  1. User image
    zoran rajković 23.04.2021 10:16

    kako bi to funkcionisalo za individualno domaćinstvo,sa postojećim objektima,potencijalne površine postavljana (ka južnoj strani).
    Koji su uslovi EPS-a,cena izgradnje(orjenticiona)...

  2. User image
    limar 07.07.2022 0:07

    ovo je naravno prevara jer pored silnih papira koji će ti biti potrebni i koje nikada nećeš sakupiti, napraviće neku komplikaciju sa eps-om. Nema kod nas ništa normalno, niti će biti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
solarna energija u Srbiji solarna energija novi beograd solarni paneli blok 29 solarni paneli na vrhu zgrade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana