Tekst objavljen: 11.09.2023 16:15        


Od 1. oktobra počinje aktiviranje Penzionerskih kartica koje će penzionerima omogućiti brojne pogodnosti i olakšice prilikom kupovine ili korišćenja usluga.Svi koji su se do sada prijavili, Penzionerske kartice će moći da preuzmu na šalterima filijala PIO fonda kada dobiju poziv

Šta penzionerska kartica konkretno donosi najstarijim sugrađanima?


Pravo na njih ima 1,65 milionapenzionera, a prijavu je do sada podneo gotovo svaki drugi. Među njima i Smiljana Knežević (82). Zbog niske penzije, kartica će joj, kaže, najviše služiti da uštedi neki dinar pri kupovini u apoteci, ali mašta i da uz pomoć nje poseti neki kulturni događaj.

"Pošto nisam do sada išla u pozorište i bioskop, sada bih torado posetila, jer imam vremena. Sama živim u kući, pa bih išla često ako ima neki bioskop ili tako nešto", kaže Smiljana.

Iz PIO fonda za Euronews Srbija kažu da se u projekat podrške penzionerima do sada uključilo oko 400 kompanija, ali da se i dalje radi na širenju mreže davalaca pogodnosti.

"Sporazume smo potpisali sa kompanijama među kojima su i DIS, Tehnomanija, Cepter, Univereksport, Apotekarska ustanova "Beograd", Planeta sport i brojne javne i privatne firme različitih delatnosti, kao što su sportski centri, institucije kulture, trgovine, turističke agencije, apoteke, zdravstvene ustanove, zanatske radnje i slično", kažu u PIO fondu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Apoteka Beograd: Da smanjimo teret penzionerima

Pozivu Vlade odazvala se i gradska Apoteka Beograd. O motivima takve odluke za Euronews Srbijakažu da uvek podržavaju socijalno usmerene inicijative, kao i da im je želja da penzionerima koji značajan deo prihoda izdvajaju na kupovinu farmaceutskih proizvoda, smanje teret na budžet.

"Moći će da računaju na popust od 20 postoza kupovinu svih proizvoda koji proizvedu naše laboratorije. Miimamo preko 150 proizvoda. Kada kažem naši proizvodi, tu ne mislim na lek, jer se popust na lek ne može dati ni u privatnim ni u državnim apotekama, već je to sve ono što mi zovemo ne-lek, a tu spadaju suplementi, vitamini, kreme", rekao je za Euronews Srbija Nikola Prelević, direktor Apoteka Beograd.

Prijava za penzionersku karticu nije oročena, pa oni koji se još nisu prijavili, to će moći da učine i nakon aktivacije 1. oktobra, a oni koji će penzioneri postati tek u budućnosti, onlajn prijavu mogu da popune već nakon isplate prve penzije.

Belanović: Važno da se prevaziđu poskupljenja

Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda za Euronews Srbija kaže da su prethodna, ali i najavljena povećanja penzija solidna, ali i da pored toga ostaju penzioneri koji imaju male penzije.

"Ovo povećanje će svakako da im pomogne da prevaziđu poskupljenja koja sve nas zatiču. Penzionerske kartice su još jedna od pogodnosti koje će pomoći penzionerima. Mi znamo šta su penzionerske kartice, već smo ih imali i veliki broj penzionera je tokoristio. Sada se radi o naprednom sistemu i veći je broj kompanija koje nude popuste", kaže ona.

Pohvalila je novi koncept penzionerskihkartica,da su sada pristupačnije za penzinere, dok su ranije morali da čekaju i da vode neku vrstu knjigovodstva jer su popusti od 5. ili od 10. u mesecu.

"PIOfond je vodio računa o popustima koji su bitni penzionerima. Penzionerima sa malim primanjima najviše trebaju prehrambeni proizvodi, kućna hemija, medicinska usluga, lekovi, suplementi, kulturne i sportske manifestacije", navela je ona.

Dodaje da će se kroz penzionerske kartice povećati platežna moć, jer će negde imati popust od 5 odsto, negde od 10 odsto.

"Osim povećanja penzija i penzionerskih kartica, važnoza penzionere je i što dobijajubesplatnepaketesolidarnosti, ali i besplatan boravak u RH centrima", zaključila je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
PIO fond popusti pogodnosti penzionerske kartice penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana