Tekst objavljen: 12.08.2019 12:35        


Banke nove procene vrednosti nepokretnosti moraju same da plate proceniteljima. Ako je stan jeftiniji od duga, ne može da se traži dodatno obezbeđenje

Stambeni krediti: Dužnici bez dodatnih troškova

Građani koji otplaćuju stambene kredite ovih dana strahuju od novih troškova. Banke svake tri godine moraju da proveravaju kolika je tržišna vrednost nekretnine kupljene na zajam. Za to je dovoljno da im dužnici pošalju poslednje rešenje za porez na imovinu. Problem, međutim, nastaje, ako stan, prema računici poreznika, vredi manje nego što je dužniku ostalo da plati banci. U tom slučaju bankari zahtevaju da profesionalni procenitelj ponovo utvrdi vrednost stana, a njegovo angažovanje košta oko sto evra. Narodna banka Srbije, međutim, tvrdi da građani u tom slučaju ne smeju da imaju ni dinar troška, niti banka sme da im traži dodatno obezbeđenje kredita.

Na zahtev banke o ponovnoj proceni svog stana, "Novostima" se požalila čitateljka N. R. iz Beograda. Ona je dobila SMS u kojem joj banka traži da dostavi poresko rešenje za nepokretnost koja je predmet hipoteke i da, ukoliko je ostatak duga veći od iznosa vrednosti stana, uradi reprocenu i dostavi je banci.

- Po poreskom rešenju, kvadratni metar u Mirijevu, na beogradskoj opštini Zvezdara, vredi upola manje nego u vreme kada sam uzela kredit, tako da je ostatak duga veći od trenutne vrednosti stana. Poreznici cene kvadrat mog stana 77.721 dinar, što je 660 evra. A nijedna nekretnina u mojoj opštini ne može da se kupi za taj novac, a pogotovo ne stan izgrađen pre 10 godina - navodi N. R.

U njenoj banci navode da će, u slučaju potrebe za novom procenom, troškove procenitelja snositi banka, a ne dužnik. Objašnjenje na šalteru je jednostavno - nijedan procenitelj neće potvrditi da kvadrat u ovoj opštini košta 660 evra kada se cene na tržištu kotiraju oko 1.000 evra. Štaviše, prema zvaničnom Indeksu cene nepokretnosti Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, prosečna kupoprodajna cena kvadrata na opštini Zvezdara, u prvom tromesečju ove godine, bila je tačno - 1.262,35 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Narodnoj banci Srbije ističu da je banka dužna da redovno prati vrednost nepokretnosti, što ne znači i obavezu vršenja vanredne procene u slučaju poput ovde navedenog. Štaviše, kako ističu, sa stanovišta propisa NBS, nije uopšte neophodno da ovlašćeni procenjivač bude isključivo angažovani privatni procenitelj, niti je nužno da se koristi takva plaćena procena, "već je dozvoljeno, u potpunosti prihvatljivo i izričito propisano da je ovlašćeni procenjivač" i organ koji je po zakonu nadležan za vođenje poreskog postupka. Iz tog razloga banke prihvataju rešenja o porezu na imovinu kao procenu vrednosti nepokretnosti.

- Čak i ukoliko se desi da je vrednost nepokretnosti u poreskom rešenju niža od tržišne vrednosti te nepokretnosti i od preostalog iznosa potraživanja banke, to nikako ne bi smelo da predstavlja bilo kakav problem za dužnika niti bi to samo po sebi predstavljalo razlog da dužnik snosi obavezu ponovne procene - upozoravaju u centralnoj banci. - Bitno je imati u vidu da je utvrđivanje vrednosti hipotekovane nepokretnosti od značaja za upravljanje kreditnim rizikom za banku, što je isključiva dužnost banke koja ne može biti preneta na dužnika. Upravo zbog toga, u ovakvim okolnostima razumljivo je da banke same snose te troškove. Dodatno, u momentu zaključenja ugovora dužnika i banke utvrđuju se sredstva obezbeđenja, pa se u slučaju eventualnog smanjenja inicijalno procenjene vrednosti hipotekovane nepokretnosti ne može zahtevati pribavljanje dodatnog sredstva obezbeđenja od dužnika, mimo već zaključenog ugovora.

Bez procene ispod 40% duga

Dužnici koji su otplatili više od 60 odsto glavnice svog stambenog kredita obezbeđenog hipotekom ne moraju više svojoj banci da dostavljaju poreska rešenja o vrednosti imovine. NBS je, izmenom propisa u prethodnom periodu, bankama u potpunosti ukinula obavezu utvrđivanja tržišne vrednosti hipotekovane nepokretnosti redovnom procenom, najmanje jednom u tri godine, kada iznos preostalog potraživanja od dužnika ne prelazi 40 odsto vrednosti nekretnine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dodatni troškovi zvezdara mirijevo stambeni krediti Narodna banka Srbije Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana