Tekst objavljen: 22.06.2020 13:10        


Prošle godine izvoz polovnih automobila iz Nemačke u Istočnu i Jugoistočnu Evropu porastao je dvostruko u odnosu na 2018

Stižu polovnjaci iz Nemačke, a sa njima i veće zagađenje

U Srbiji, i pored pandemije, na carini je u prvih šest meseci 2020. prijavljeno 10.000 polovnih vozila, pa se procenjuje da bi do kraja godine moglo da se uveze oko 35.000 dizelaša, koji više ne mogu da se koriste u Nemačkoj i sve su jeftiniji.

„Cene su jako pale, uzmimo jedno vozilo staro tri godine sa pređenih 45.000 kilometara, ono je izgubilo skoro polovinu svoje vrednosti. Kada na scenu stupe sve najavljene mere cene će više pasti i onda će se dizelaši nabavljati još povoljnije“, rekao je Hans Lemark iz Adaka u Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, u regionu Zapadnog Balkana, Srbija i Hrvatska prednjače u uvozu nemačkih polovnjaka.

„Zaista je osetno porastao broj automobila koji se izvoze. U Hrvatsku je prošle godine otišlo 7.500 automobila, oni su doslovno prepravili tamošnje tržište, u Srbiju preko 10.000, znači uočen je jasan trend porasta izvoza u te dve zemlje“, dodao je Lemark.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oko tri miliona vozila sa dizel motorimastandarda evro 4 i evro 5 stoji na placevima u Nemačkoj i čeka kupce, mahom sa Balkana, jer ta vozila od jeseni neće moći da se koriste u centrima mnogih gradova u Nemačkoj, zbog emisije izduvnih gasova, koja će se rigoroznije kontrolisati.

Prodavci zbog pandemije i duplog pada prodaje novih vozila gledaju da se oslobode dizelaša proizvedenih između 2008. i 2012. jer jedan dan stajanja na autoplacu košta 25 evra, kažu njihovi predstavnici u Nemačkoj.

U poslednjih pet godina u Srbiju je ušlo oko pola miliona polovnih vozila, a sa povećanim uvozom dizelaša očekuje se i veće aerozagađenje.

Oko šest hiljada ljudi godišnje u Srbijioboli od respiratornih oboljenja, a trećina od tog broja umre.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovni automobili automobil dizelaši zagađenje zagađenje u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana