Zvanični kurs Evra za dan 26.02.21. :: 117.5751 rsd
Tekst objavljen: 19.01.2021 16:35        


U prvoj polovini ove godine nas očekuje zamena novčanica iz osme serije "švajcaraca". Ovo je sve što treba da znate ako posedujete neke od tih novčanica i ako želite da ih zamenite

Sve što treba da znate o zameni švajcarskih franaka

Osma serija švajcarskog franka ove godine izlazi iz opticaja i odlazi u istoriju. Reč je o novčanicama štampanim od 1995. do 1998. godine i svi koji ih imaju bi trebalo da ih zamene čim budu u mogućnosti. Tačan datum povlačenja tih novčanica još nije poznat, već će biti objavljen dva meseca pre zvaničnog izlaska iz opticaja, a kao najkasnija opcije pominje se 30. jun ove godine.

Ukoliko "promašite" ovaj datum, moraćete poštom da šaljete novčanice Nacionalnoj banci Švajcarske ili da posetite njihove šaltere u Bernu ili Cirihu. Pošto je jednostavnije da novčanice promenite na teritoriji Srbije, mi vam donosimo odgovor na pitanje gde možete zameniti te novčanice, ali i na druga pitanja koja "muče" sve one koji kod kuće imaju osmu seriju "švajcaraca".

Gde mogu da zamenim franke iz ove serije?

Zamena novčanica osme serije švajcarskog franka, pored menjačnica, može se obaviti u nekoj od banaka koje u svojoj ponudi imaju i tu uslugu. Takođe, kod banaka i ovlašćenih menjača moguće je ove novčanice prodati za dinare, a zatim kupiti novčanice devete serije švajcarskog franka (ukoliko banka ili menjač poseduje novčanice te serije) ili kupiti neku drugu valutu.

Pored toga, novčanice osme serije švajcarskog franka mogu se položiti na devizni račun kod banaka koje među svojim bankarskim uslugama nude i tu mogućnost. U ovom slučaju bi građani, posle povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskog franka, što će se desiti najkasnije do 30. juna 2021., u banci podigli opticajne novčanice švajcarskog franka. Na građanima je da utvrde koje banke pružaju mogućnost polaganja švajcarskih franaka na devizni račun i pod kojim uslovima (troškovi održavanja deviznog računa, visina kamate itd), uporede uslove koje nude različite banke, odnosno ovlašćeni menjači, i opredele se za varijantu koja im najviše odgovara.

Kolika je provizija za ovu zamenu?

Naplaćivanje naknade za usluge koje banka pruža svojim korisnicima, svaka banka reguliše svojim opštim uslovima poslovanja, a u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kao i Zakonom o bankama. Visina ove naknade naknade može razlikovati od banke do banke. U skladu sa propisom kojim su uređeni uslovi i način obavljanja menjačkih poslova, ovlašćeni menjači mogu prilikom otkupa efektivnog stranog novca – novčanica koje su ispravne, odnosno koje su u opticaju od fizičkih lica naplatiti proviziju u iznosu najviše 1%. Ograničenje nije propisano za otkup vanopticajnih i/ili oštećenih novčanica efektivnog stranog novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kao poslednji datum za povlačenje ovih novčanica iz opticaja navodi se 30. jun. Da li je moguće da do povlačenja dođe i ranije?

Tačan datum povlačenja osme serije novčanica švajcarskog franka biće poznat u prvoj polovini ove godine, i to, kako je navedeno na sajtu Nacionalne banke Švajcarske, dva meseca pre samog povlačenja, što ukazuje da će banke i ovlašćeni menjači, kako bi pravovremeno organizovali prodaju tih novčanica inostranim bankama, dok su još uvek opticajne, prestati sa njihovim otkupom ne pred samo povlačenje iz opticaja, već ranije.

Koliko ranije će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom švajcarskih franaka osme serije zavisi od pojedinačne procene vremena potrebnog za prodaju inostranim bankama tih novčanica. Upravo zbog toga je Narodna banka Srbije savetovala građane da zamenu izvrše što pre i tako izbegnu rizik da im u posedu ostanu novčanice švajcarskog franka koje će morati da menjaju u Nacionalnoj banci Švajcarske ili, ako to bude moguće, u Republici Srbiji uz višu proviziju - stoji u odgovorima NBS na naša pitanja.

Dakle, da sumiramo: osmu seriju "švajcaraca" možete zameniti u bilo kojoj banci ili menjačnici na teritoriji Srbije. Ne postoji jedna fiksna provizija koju bankar ili menjač može da vam naplati za ovaj posao, pa je na vama da vidite gde vam se najviše isplati da to uradite.

Konačan datum kada novčanice izlaze iz opticaja još nije poznat, a najkasnije će se to desiti 30. juna. Dakle, valjalo bi da pre tog datuma zamenite novčanice, jer će posle sve biti komplikovanije i - skuplje.

2 komentara

 1. User image
  Milijana 08.02.2021 11:55

  Poštovani.
  Možete li mi objasniti kako da odredim švajcarske novčanice osme serije, da li po slici ili ima veze serijski broj? Na novčanicama ne nalazim godinu proizvodnje.
  Hvala unapred!

 2. User image
  Kamatica tim 08.02.2021 12:56

  Poštovana Miljana,

  Najlakše je odrediti po dizajnu same novčanice, tj. slici na prednjoj strani/poleđini.

  Ukucajte u internet pretraživač swiss franc 8th serises i idite na sajt švajcarske nacionalne banke (SNB). Tamo možete pogledati kako izgledaju novčanice iz 8. serije. Teško da možete pogrešiti, ove novčanice se dosta razlikuju od prethodnih i potonjih serija franka.

  Tako ćete najlakše odrediti da li imate osmu seriju ili ne.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osma serija švajcarski franak zamena švajcarskog franka Nacionalna banka Švajcarske zamena švajcaraca švajcarski franak Narodna banka Srbije švajcarci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana