Tekst objavljen: 03.03.2022 16:55        


Bez obzira da li vam je stan u kome trenutno živite postao mali ili imate neki drugi razlog za kupovinu dodatne nekretnine, treba da znate sledeće

Treba vam novi stan, a već imate stambeni kredit? Evo šta možete da uradite u toj situaciji


Tržište nekretnina u Srbiji je poslednjih godina doživelo "bum". To svi znamo.

Koliko god da se sazida novih stanova, svi se rasprodaju dosta brzo i uvek se traži još. Većina kupaca su oni koji kupuju svoju prvu nekretninu, to jest svoj prvi stan, ali postoji i značajan broj onih koji kupuju drugi, treći ili već neki sledeći stan.

Razloga za kupovinu nove nekretnine ima više. Nekome je rentiranje stanova stabilan i dobar izvor prihoda, jer cene stanova rastu i izvan glavnog grada. Dok je neko shvatio da mu je stan u kome trenutno živi suviše mali, najčešće usled prinova u porodici.

Koliko iznosi prosečni stambeni kredit?

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, prosečan iznos stambenog kredita je 3,7 miliona dinara ili približno 31 500 evra.

U našoj zemlji trenutno se otplaćuje nešto više od 145 hiljada stambenih zajmova.


Koji god da je razlog u pitanju, problem može da nastane ako već imate stambeni kredit, a sada vam potreban je potreban kredit za kupovinu novog stana

Većina ljudi u ovoj situaciji sebi postavi logično pitanje:

- Pa jel mogu da spojim dva kredita, novi i stari, pa da ih zajedno otplaćujem?!

Ovo deluje kao najjednostavnija varijanta, ali, tako nešto nije moguće. Razlog je taj što su stambeni krediti namenski krediti i vezani su za konkretan kupoprodajni ugovor, tačnije za određeni predmet kupovine. Zbog toga nije moguća opcija koja se dosta koristi kada su u pitanju krediti za refinansiranje, gde je moguće objediniti dva kredita i isplaćivati ih zajedno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dakle, šta vam mogu biti opcije u ovoj situaciji, kada razmišljate o novom stambenom i razmatrate više opcija?

  • Jedna od mogućnosti jeste prodaja aktuelnog stana i korišćenje dela novca za depozit.
  • Druga mogućnost jeste da se zadrži sadašnji stan i da se aplicira za novi kredit, ukoliko vaša kreditna sposobnost to dozvoljava.

Ukoliko se odlučimo za drugu opciju, a nemamo učešće za novi stan, moguće je podići keš kredit, koji ćemo onda iskoristiti kao kaparu. 

Ukoliko imate dobru kreditnu sposobnost i ovo možete finansijski da iznesete bez problema, onda novi kredit nije loša opcija. Ukoliko to nije slučaj, onda je bolje ne upuštati se u ovakve poduhvate.

Bilo da vam je potreban keš ili stambeni kredit, imate nekoga ko može da vam pomogne da pronađete ponudu koja će vama najviše odgovarati. Naša kreditna savetnica Bojana je tu za vas, dovoljno je samo da je pozovete na 0700 800 700 ili kontakirate preko ovog linka i saznaćete apsolutno sve što želite o uzimanju stambenog ili keš kredita.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.




Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica savetnik učešće za stan nekretnine kupovina stana stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana