Tekst objavljen: 14.07.2014 16:27        


Sticanje finansijske odgovornosti možda ne deluje kao najuzbudljivija životna odluka, ali upadanje u dug je svakako manje zabavno od budžetiranja. Pametno raspoređivanje novca je životna veština koja može da se nauči u bilo kom dobu, ali je lakše ako počnete dok ste mladi.

Tri koraka na putu da postanete finansijski odgovorniji

Bilo da ste tek završili fakultet ili ste pred penzijom, postoje nekoliko ključnih koraka koje treba preduzeti da biste mogli na najbolji način da rukovodite svojim finansijama.

1. Na prvo mesto stavite štednju

Odvajanje novca na stranu može biti jedna od najtežih promena za čoveka (zbog čega pomaže da se počne sa istim u mlađem dobu). Umesto određivanja mesečnih troškova i preostalog novca za štednju (pod uslovom da ga ima), pokušajte sa automatskim transferom sa tekućeg na štedni račun, a zatim odredite ostale troškove prema raspoloživom prihodu.

Štednja dolazi u više oblika- penzija, fond za nepredviđene situacije, rata za hipoteku ili auto, zabava- te je na vama da odlučite šta zahteva vašu pažnju. Pošto je štednja dugačak proces, često je najbolje da raspoređujete manje svote novca na više štednih računa kako biste ostvarili više ciljeva, nego da ispunjavate jedan po jedan.

To se naročito odnosi na penziju i fond za nepredviđene troškove, koji su najznačajniji jer time izbegavate skupe dugove koji se bez ovih fondova teško zaobilaze.

2. Držite se budžeta

Budžetiranje pomaže da se prate svi troškovi. Ako ne znate gde vaš novac ide, verovatno ćete se izgubiti u praćenju troškova i na kraju nećete imati dovoljno novca da platite račune.

Zaista ćete zažaliti što trošite novac na nepotrebne stvari ako vas to sprećava da pokrijete važne troškove, jer redovno plaćanje obaveza je najvažniji faktor u određivanju kreditnog ranga, a dobar kreditni rang je često obeležje finansijske odgovornosti.

3. Izbegavajte dug

Nisu svi dugovi loši, ali nepotrebni zajmovi svakako jesu. Prvi razlog da izbegavate zajmove je što su isti skupi: Plaćaćete kamatu na iznos koji ste pozajmili, a ako imate loš kreditni rang, na kraju ćete plaćati znatno više na duže staze od onih sa dobrim kreditnim rangom.

Često se pogrešno zaključuje da ne možete da imate dobar kreditni rang a da pri tom ne zapadnete u dug. Jedan od najprostijih načina da izgradite dobar kredit jeste korišćenje kreditne kartice i balansiranje svake u potpunosti na kraju svakog ciklusa: Platićete isti iznos novca za predmete kao što biste platili gotovinom, jer nećete imati kamatnu stopu ako kreditnu karticu otplaćujete na vreme.

Pre nego što počnete da koristite istu raspitajte se kako će to uticati na vašu finansijsku situaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac kućni budžet prihodi rashodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana