Tekst objavljen: 16.01.2023 17:15        


Nikad nije bilo lako izaći "na zelenu granu", a danas je to još veći izazov nego ranije

Tri stvari zbog kojih je finansijska edukacija sada važnija nego ikad pre


Kako imati više novca?

Ovo je pitanje koje muči veliki broj ljudi na našoj planeti, jer zaista su retki oni koji mogu da kažu da imaju dovoljno za svoje potrebe i želje.

Iako je ovo pitanje često, odgovor na njega nije tako lako pronaći. Neko će vam reći da odgovor zapravo nije u samom novcu, već u našim željama koje nadilaze naše realne finansijske mogućnosti.

Jer, ako se vodimo tom logikom, manje želja bi značilo i da trošimo manje novca, a samim tim nam ostaje više u kućnom budžetu.

To može biti legitimna tvrdnja, ali mi bismo danas želeli da se pozabavimo nekim konkretnim stvarima koje nam otežavaju da imamo više novca, a zbog ekonomske krize koja drma svet, ove stvari sve više dolaze do izražaja u našim svakodnevnim životima.

  • Raspoređivanje prihoda
Kako rasporediti mesečne prihode, a da nam bude dovoljno za račune, hranu, eventualne rate kredita, a da nam pritom ostane i nešto "za trošenje"?  Sve je teže, zar ne?

  • Planiranje troškova
Koliko god se trudili da precizno rasporedimo prihode i do detalja predvidimo mesečne troškove, kao da se uvek dogodi da nam se negde pojavi neka "rupa" i da moramo da vadimo neku ušteđevinu od negde (ako je imamo), kako bismo pregurali mesec bez problema.

Možda je bolje pomiriti se sa tim da, koliko god dobro planirali, uvek može da bude iznenađenja kada su u pitanju mesečni troškovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Inflacija
Ovo je reč koja je već svima dosadila, jer smo je tokom 2022. čuli nebrojeno puta. Globalna finansijska kriza najviše pogađa građane i njihove novčanike, a inflacija nam je svojim rastom poprilično otežala da u prošloj godini nešto uštedimo, jer su troškovi rasli zajedno sa padom vrednosti našeg novca.

Treba imati na umu da je inflacija normalan pratilac našeg novca, dakle reč je o svakodnevnoj pojavi u ekonomiji. Međutim, kada se dese ekstremne situacije, kao ova iz prethodne godine koja nas i dalje prati, tada inflacija poštaje nešto što nam otežava svakodnevno funkcionisanje.


Tri stvari koje smo naveli u ovom tekstu predstavljaju ozbiljan izazov za naš novčanik, a u takvim situacijama jedino možemo da se oslonimo na sebe i na naše znanje da bismo zaradili i uštedeli više. Zbog toga je sada više nego ranije važno da se edukujemo o ličnim finansijama.

Zato, učite o tome kako da uštedite, koje su ključne razlike između različitih bankarskih proizvoda, kao i druge važne lekcije o novcu. Takođe, uvek je dobro da, ukoliko ste u prilici, pohađate i neki kurs iz oblasti ličnih finansija.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rashodi prihodi inflacija lekcije o novcu dušan uzelac saveti o novcu kućni budžet novac finansijska edukacija minut za lične finansije lične finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana