Tekst objavljen: 19.09.2022 17:15        


Ove stvari treba upamtiti što pre, a najbolje pre nego što dođemo do nekog većeg novca

Tri lekcije o novcu koje treba da naučimo pre tridesete

Mlad čovek lakše uči i brže se prilagođava novim okolnostima, to je poznato od davnina.

Ako imamo u vidu tu činjenicu, onda je jasno da sa učenjem o ličnim finansijama i novcu treba početi što pre, a svaka lekcija koju savladamo ranije može samo da nam donese koristi i lakši život u decenijama koje su pred nama.

Neke stvari bi bilo dobro da naučimo još u periodu dok smo u osnovnoj ili srednjoj školi, a neke bi valjalo da zapamtimo dok smo još u dvadesetim, tačnije do ne uđemo u tridesete. To su godine kada, makar većina ljudi u današnjem svetu, dolazi do prvog malo značajnijeg novca, pa je samim tim dobro znati šta da radimo sa tim novcem i kako da ga trošimo.

Zbog toga vam danas donosimo tri važne lekcije o novcu koje treba savladati pre nego što svećice na rođendanskoj torti budu u obliku broja tri i nule.

  • Lekcija broj 1: Ne troši ono što nisi već zaradio

Već sredinom ili krajem dvadesetih godina veliki broj nas se nađe pred određenim novčanim iskušenjima: tu su dozvoljeni minus, kupovina na rate, lizing za automobil, a poneko već tada uzima i stambeni kredit. Zbog toga je važno zapamtiti ovo pravilo - da vas tokom tridesetih i četrdesetih ( a možda i kasnije) ne bi zabolela glava zbog praznog novčanika i stalnog minusa na računu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Lekcija broj 2: Prvo štedi pa troši, a ne obrnuto
Ovo zapravo znači da od naših mesečnih prihoda prvo odvajamo za štednju, a tek onda da trošimo na ono što nije neophodno, tj. na ono što su nam želje. Svi koji rade znaju da nije nimalo lako uštedeti od plate, a čak i novac koji želimo da uštedimo često zna neplanirano da se potroši na nešto. Ovde je savet da od svakog prihoda određeni procenat uvek ostavite sa strane, a ta zatim trošite onaj ostali deo.

  • Lekcija broj 3: Nemojte nikada da zavisite samo od jednog izvora novca

Uvek je nezgodno ako dođete u situaciju da ostanete bez posla, a taj posao vam je bio jedini izvor prihoda. Zbog toga je bitno što više učiti i edukovati se o mogućnostima za dodatni posao ili pokretanje sopstvenog biznisa. Za početak, možda ne bi bilo loše pročitati knjigu Roberta Kiosakija "Bogati otac, siromašni otac". Možda vam padnu na pamet neke ideje...


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mlađi od 30 godina saveti finansije novac lične finansije saveti o novcu finansijska edukacija mladi štednja novca trošenje novca više novca kako imati više novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana