Tekst objavljen: 01.08.2022 18:15        


Put do materijalnog bogatstva nije nimalo lak. Na tom putu je jedna prepreka veća od svih ostalih

Šta nas sprečava da imamo više novca?


Kakav je vaš stav prema novcu?

Da li ga prezirete? Ili je on dobra alatka koja može da vas služi? Ili ga možda, kao i velika većina ljudi kod nas, smatrate “nužnim zlom”?

U zavisnosti od toga kojoj od ove tri “škole mišljenja” pripadate – imaćete nimalo novca, malo novca ili mnogo novca. Naravno, oni koji ga preziru ili koji ga smatraju tek nužnošću zbog koje rade svoj posao – nikada ne neće imati mnogo, a često ga neće imati ni dovoljno za svoje potrebe.

Tu dolazimo do glavnog odgovora na pitanje “zašto nemam više novca” ili kako to da ne mogu da zaradim dovoljno”.

Stvar može biti u vašem, kako se to danas moderno kaže mindset-u, ili na srpskom – načinu razmišljanja (i rezonovanja).

Ukoliko imate način razmišljanja koji vas usmerava da na novac gledate kao nešto loše ili nebitno – činjenica je da ga onda nikada nećete imati dovoljno. Međutim, taj način razmišljanja se može promeniti. To neće biti brzo i lako, ali je moguće. Na kraju krajeva, to je jedini način da zaista počnete da zarađujete više nego što imate sada.

Prvi korak na ovom putu jeste da osvestite vaš stav o novcu. To ćete uraditi tako što ćete se prisetiti svojih najranijih sećanja koja na neki način uključuju pare. Na primer, kako su se vaši roditelji odnosili prema novcu. Da li su radili samo zbog plate? Da li su stvorili nešto ili su samo trošili novac? Da li su uvek kupovali samo najjeftinije stvari?

Odgovori na sva ova pitanja će vam pomoći da shvatite kako je podešen vaš mozak. Da li tako da zarađujete stotine ili hiljade evra? Ili možda milione?

Upravo ovo je ključno, jer niko od nas ne može zarađivati više od onoga koliko je “porastao” u svojoj glavi. Sa razmišljanjem sa kojim zarađujete, primera radi, 500 evra, ne možete doći do 2000 evra mesečno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zbog toga je, nakon što osvestite svoj odnos prema novcu važno da budete otvoreni za učenje i napredovanje iz oblasti finansija.

Da napredujete možete jedino ako učite, a učenje o finansijama zna da bude dinamično i zanimljivo.

Za početak, predlažemo da uradite sledeće:

  • Vodite finansijski dnevnik svakog meseca – zapisujte koliko ste zaradili i koliko ste potrošili. Tako ćete već posle par meseci imati jasniju sliku o svojim novčanim navikama i znaćete gde vam tačno odlaze pare.

  • U dnevniku je potrebno da napravite raspodelu budžeta, tj. kategorije na šta trošite (primera radi: tekući troškovi, štednja, slobodne aktivnosti (npr. Putovanja, izlasci....), edukacija.

  • Edukacija – odvojite 10% mesečnog budžeta za edukaciju iz oblasti finansija. Poželjno bi bilo da platite kurs kod nekoga za koga smatrate da bi mogao nešto da vas nauči, jer većina nas ima bolju motivaciju da uči kada zna da taj škola nije besplatna.

  • Potrudite se da se ne zadužujete, ali takođe i da ne pozajmljujete bilo kome novac, osim ako baš ne morate.

  • Ulaganje se smatra vrhuncem upravljanja finansijama. Za početak, raspitajte se o mogućnostima da uložite svoj novac i odvojte vreme da što bolje možete upoznate svoju potencijalnu investiciju.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.



Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lične finansije edukacija finansijska edukacija novac kako da imam više novca kako imati više novca više novca lični budžet ulaganje investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana