Tekst objavljen: 18.04.2022 17:20        


Samo 60 sekundi svaki dan vas deli od stabilnih finansija

Za dobre i stabilne finansije dovoljan je samo JEDAN MINUT DNEVNO

Upravljanje finansijama zaista nije toliko teško. Možda deluje na prvi pogled kao nešto previše komplikovano, ali to je samo zbog toga što nas niko tokom života nije učio kako da to radimo.

Ključna stvar je: ako želite da naučite – naučićete. Kao i za mnogo stvari u životu, sve što je potrebno je volja.

Prva stvar koju bi trebali da urade svi koji su na kraju meseca uvek u „minusu“ jeste da tokom dana izdvoje jedan minut za svoje finansije. Bukvalno minut, dakle 60 sekundi.

Sada se verovatno pitate šta može da se uradi za 60 sekundi?

Možete proveriti koliko ste tog dana potrošili para. Možda ne deluje kao mnogo značajna stvar, ali jeste. Kada znate koliko ste potrošili, znaćete i koliko vam je ostalo, a onda možete da odlučite šta ćete sa tim novcem. 

Šta je glavna poenta ovog saveta?

Mnogo ljudi uopšte ne vodi računa o svom ličnom budžetu, a oni koji to rade, najčešće jednom mesečno sednu i računaju koliko su potrošili. A onda se pitaju gde je nestalo onih, primera radi, 10 hiljada, koje je trebalo odvojiti „sa strane“ za letovanje?

Ako svaki dan odvojite jedan minut da prekontrolišete koliko ste tog dana potrošili u odnosu na ono što ste planirali da potrošite – na kraju meseca nećete imati ovakve glavobolje. A pored toga, stvorićete naviku da redovno kontrolišete svoj budžet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da biste lakše usvojili svoju novu naviku, evo nekoliko saveta:

  • Neka vaš „minut za lične finansije“ bude svakog dana u isto vreme. Tako ćete lakše doći do rutine koja je neophodna za ovakve aktivnosti.

  • Ukoliko volite tehničke inovacije, instalirajte na vašem telefonu neku od aplikacija koja vam pomaže da pratite svoj budžet.

  • Za prvih nedelju ili dve podesite alarm na telefonu, kako biste imali podsetnik, u suprotnom ćete zaboraviti.

  • Kada se ova nova nalika ustali, možete da isključite alarm. Svaki dan proveravajte da li ste u „minusu“ ili u „plusu“. Ako ste do sada uvek bili „kratki“ sa novcem, uskoro ćete doći do „pozitivne nule“.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

2 komentara

  1. User image
    Zoran 19.04.2022 16:50

    ZA DOBRE I ZDRAVE FINANSIJE;DOVOLJNO JE SAMO 1 MINUT. Izvinite ,ali moram da se ovde nasmejem i da vas pitam kako? Pri svakodnevnom ulaskom u prodavnicu,prvo sa čim se suočite jesu tetkice koje menjaju cene.Na svako "dobar dan" neka druga na kasi već otkuca sto-dvesta dinara.Cene svakodnevnih ,najelementarnijih namirnica se menjaju iz dana u dan,pogotovo u zadnjih par meseci. Sa druge strane,složićete se ,da sve što vam je potrebno za tu jednodnevnu potrošnju,ne možete da kupiti u jednoj radnji,vež ćete morati da svratite u bar još dve.U prvoj ćete možda i uspeti da "uštedite" par stotina dinara,ali ćete zato to nadoknaditi u onim ostalim.Tako da ...nema ništa od zdravih finansija.

  2. User image
    Miroslav 20.04.2022 16:36

    Dobar savet.
    U duhu knjige "Atomic habits".
    Pocni sa onoliko vremena koliko mozes da izvdvojis i pocni da pravis naviku od toga kao vrlo pocetni korak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minut za finansije minut za lične finansije novac lične finansije kućni budžet kako imati više novca više novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana