Tekst objavljen: 29.03.2022 16:40        


Novac ne sme da stoji, a to naročito važi za dane u kojima se trenutno nalazimo

Ne znate šta ćete sa parama? Evo nekoliko predloga


Danas su više nego ikada poljuljani ekonomski modeli funkcionisanja sveta. To se evidento manifestuje i u formi ratnih sukoba o kojima imamo priliku da slušamo svaki dan. Prisustvujemo trenutku u kome civilizacija nije na raskrnici, već u kružnom toku, bez ideje gde ide i koji izlaz treba da izabere. Geopolitička situacija je pokazatelj da se pozicije moći u svetu preraspodeljuju, a pored svega toga imamo i energetsku tranziciju, u vidu sve većeg korišćenja električnih automobila, koji sa sobom donose i nove tehnologije, kako u samim automobilima, tako i u procesu njihove proizvodnje.

Najveći problem u čitavoj ovoj situaciji je u tome što su stari modeli funkcionisanja prevaziđeni, ali su i dalje itekako moćni, pa imaju snage da egistiraju još 10 do 15 godina.

Sada se možda pitate kakve sve ovo veze ima sa ličnim finansijama?

Ima. Itekako ima.

Pod ove malopre pomenute stare modele funkcionisanja spadaju i banke. Banke danas samo dele isti naziv sa bankama od pre 30 godina i pitanje je da li će i sam naziv „banka“ ostati u narednih deset godina. Ovoj tvrdnji ide u prilog izjava čelnika jedne velike banke koji je nedavno izjavio da je njegova organizacija sebi postavila cilj da u narednim godinama iz svog izmena izbace tu reč.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve ove pobrojane stvari zbunjuju obične ljude, koji vredno rade i imaju neku ušteđevinu. Svako od nas mora da stavi prst na čelo i dobro razmisli šta da uradi sa svojim novcem. U suštini možete da:

  • Potrošite novac

  • Investirate novac

Zašto da potrošite?

Novcu iz dana u dan pada vrednost pod pritiskom inflacije. Ako je inflacija, primera radi, 3% a banka vam daje 0,5% kamate na štednju, jasno je ćete na godišnjem nivou izgubiti 2,5% od vrednosti svog novca. U ovom momentu štednja u banci se isplati samo bankama.

Kako da investirate?

Ako nemate na šta da potrošite novac, onda investirajte. Ako ne znate u šta da investirate, vreme je da naučite.

Glavno pravilo investiranja glasi: investirajte u ono što razumete.

Za nekoga su to maline, za nekog drugog hrastova šuma, za trećeg pekara, a za četvrtog nekretnine.

Ključno je da prvo prepoznate kod sebe šta je to što želite da razumete i o čemu želite da učite. Tek onda dolazi na red pitanje u šta konkretno treba da investirate. Za investiranje ne postoje rokove, ali ako sada krenete da se informišete i da učite, za šest meseci bićete spremni za vašu prvu investiciju.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

3 komentara

  1. User image
    Vlada 30.03.2022 9:10

    Tekst nam nije rekao u šta da investiramo. Moj predlog bi bio zlato i kripto, a videćemo da li sam bio u pravu.

  2. User image
    Kamatica tim 30.03.2022 16:00

    Poštovani Vlado,

    Tekst upravo kaže da se treba investirati u onu oblast u koju se najbolje razumete ili o kojoj najviše znate. Jedino to je prava investicija, sve ostalo su igre na sreću.

    To je naš savet.

    Svako dobro,

    Kamatica tim

  3. User image
    Milan 06.04.2022 16:18

    Predlog teme za redakciju: Pišite malo o domaćim investicionim fondovima višeg i nižeg rizika. To je tema koja je opet usko povezana sa investiranjem novca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investiranje investicije inflacija ekonomska kriza banke lične finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana