Tekst objavljen: 10.10.2022 16:45        


Sjajan je osećaj kada ne zavisite ni od koga, naročito kada je u pitanju novac. Evo i kako da dođete do tog velikog trenutka

Šest koraka koji vas vode do finansijske nezavisnosti


Finansijska nezavinost - kako to lepo zvuči!

Imaš dovoljno novca za sve što ti treba (ili makar za većinu stvari), možeš sebi da priuštiš dosta toga, a da se pritom ne preznojavaš i brojiš svaki dinar, a sve to - isključivo svojim novcem!

Zvuči sjajno, zar ne?

Osećaj zaista jeste sjajan, a sve što vam donosi finansijska nezavinost može samo da vam bude od koristi.

Ipak, put do ovog (visokog stepena) finansijske pismenosti i upravljanja novcem nije nimalo lak. Zbog toga vam danas donosimo vodič od šest koraka, koji vam može pomoći da budete finansijski nezavisni i da imate lagodniji život.

  • 1. korak: Izačunajte svoje buduće potrebe
Kada počinjete svoj put ka finansijskog nezavinosti, najvažniji je prvi korak, a on podrazumeva da saznate kolika je to količina novca koja vam je potrebna za ostavrenje ovog cilja.

To možete da uradite tako što ćete pomnožiti svoje prihode da 30, kako biste postavili cilj za štednju. Takođe, u obzir treba da uzmete i dane koji će doći nakon posla, tj. penziju. Ukoliko vam je potrebna pomoć, finansijski savetnik vam može dati smernice i pomoći vam oko proračuna.

  • 2. korak: Saznajte na šta odlazi vaš novac
Imate ograničen budžet ili ne možete baš ništa da uštedite tokom jednog meseca? Prvo što treba da uradite jeste da shvatite na šta tačno trošite novac. Kada napravite "mapu" svojih troškova, biće vam lakše da uvidite da li i na čemu možete da uštedite novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • 3. korak: Izgradnja bogatstva
Ukoliko ste odradili drugi korak, sada je vreme da se bavite eliminacijom neželjenih troškova. To može da znači mnogo toga: promena kablovskog i internet operatera, ekonomičniji automobil, refinansiranje postojećeg kredita...

Korak po korak, imaćete sve više novca koji možete da ostavite "sa strane" i tako gradite stabilnu finansijsku budućnost.

  • 4. korak: Bez dugova
Od ovog trenutka postavite sebi za cilj da se više ne zadužujete i da otplaćujete dugove, ako ih imate.

Drugim rečima, vaš novac treba da radi za vas, a ne za banku.

  • 5. korak: Fond za hitne slučajeve
Funkcija ovog fonda je dvostruka: prvo, ukoliko napravite ovakav fond i u njega stavite dovoljno novca za šest meseci - osigurani ste na određeno vreme u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti, na primer gubitka posla.

Drugo, ovakva vrsta fonda vas može spasiti od ishitrenih finansijskih odluka, koje mogu biti štetne po vas i vašu finansijsku nezavisnost.

  • 6. korak: Ulaganje
Ulaganje je vrhunac upravljanja finansijama.

Da bi se uspešno ulagalo, potrebno je da imate dobru strategiju, ali pre svega da poznajete oblast u koju ulažete. 

Dakle, naučite sve što možete o oblasti u koju želite da ulažete, a potom krenite u samo ulaganje. Obično važi pravilo da početnici u investiranju trebaju da uče makar šest meseci kako bi bili spremni za svoju prvu investiciju. 

Sa druge strane, dobar savet je i da se ne ulaže sav novac u jednu stvar, već u više oblasti, a cilj je da imate portfolio koji vam omogućava dovoljno pasivnih ili polupasivnih prihoda za pokrivanje vaših životnih troškova.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansijska nezavisnost finansije lične finansije finansijska edukacija novac saveti o novcu finansijski savet ulaganje investicije minut za lične finansije saveti o finansijama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana