Tekst objavljen: 05.06.2020 12:55        


Republičko geodetski zavod završio je predlog uredbe prema kojoj će notari biti obavezni da elektronskim putem pribave list nepokretnosti i da javnim beležnicima na taj način onemoguće dosadašnju praksu da po ovaj dokument građane šalju na šaltere RGZ

U katastru tvrde da kod notara može da izvade list nepokretnosti, notari kažu da ne može

Ovo jepotvrdio direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković dodajući da je predlog uredbe poslat Ministarstvu pravde.

Trenutna situacija je sledeća - u katastru tvrde da notari elektronskim putem mogu da izvade list nepokretnosti i da je on kao takav validan. Kako tvrde, građani, da bi izvadili list nepokretnosti ne moraju da idu na šalter, već im ovaj dokument mogu obezbediti notari. Notari, međutim, tvrde suprotno.

- Odluka rukovodstva Notarske komore da ovakvi izvodi nisu validni može jako da uspori promet nepokretnosti jer dodatno komplikuje promet i stvara konfuziju kod kupaca i prodavaca praveći mistiku oko dokumenta koji ide u istoriju i potpuno je nepotreban u papirnom obliku za promet nepokretnosti u 21. veku - ocenio je Drašković.

Sa druge strane, predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić rekao je da se njima stranke i ne obraćaju za izdavanje izvoda iz katastra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Javni beležnik ne može da izdaje izvode iz katastra jer nema propisanih uslova kako da ga overi, u kom formatu da ga izda i kako da ga naplati. Kad Vlada Srbije propiše uslove za izdavanje mi ćemo onda to raditi -rekao je Cvejić.

Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti predviđeno je da se uslovi izdavanja izvoda bliže urede podzakonskim aktom. Takav akt, međutim, još uvek nije donet.

Sada ostaje da se čeka uredba koja je prosleđenja resornom ministarstvu. Nakon njihovog mišljenja i usaglašavanja uredba koja bi obavezala notare da sami pribavljaju list nepokretnosti ide na usvajanje u Vladu.

1 komentar

  1. User image
    Aleks 05.06.2020 14:56

    Od e-uprave u srbiji niti ima ista, niti ce uskoro biti. Ogroimne pare su uludo bacene jer mastiljare vladaju Srbijom, i jos ce duga tako biti. Samo pogledajte kako radi MUP, dalje ne treba prucati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Republički geodetski zavod borko drašković notari list nepokretnosti srbislav cvejić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana