Tekst objavljen: 01.02.2023 14:45        


Svako ko trenutno ima u vlasništu starije dizel vozilo od države će za kupovinu novog moći da dobije subvenciju i veću od 2.000 evra

Za koje stare dizelaše mogu da se dobiju subvencije?


Vlada Srbije je polovinom decembra usvojila Program zaštite vazduha od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, i u sklopu programa dodeljivaće se finansijski podsticaji za zamenu starih dizel vozila, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, novim.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović ističe da se određeni tipovi automobila izbace iz upotrebe.

- Program o zaštiti vazduha Republike Srbija predviđa meru stimulacije subvencionisanja kupovine automobila Euro 6 norme izduvnih gasova. Ideja je da se određeni broj automobila izbaci iz upotrebe, tako što ćemo stimulisati reciklažu automobila Euro 1, Euro 2 i Euro 3 norme izduvnih gasova. Ko to bude regulisao ostvariće pravo za dobijanje subvencije za kupovinu automobila Euro 6 norme - kaže Branko Stamatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Otkriva i kada će plan krenuti sa primenjivanje.

- Plan je da počne da se primenjuje u toku 2024. i trajaće više godina. Prema planu predvišeno je da se vrši deregistracija putničkih automobila, ali i lakoteretnih vozila i autobuda - rekao je Stamatović za Kurir.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dizelaši stari dizelaši državne subvencije zagađenje ekologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana