Tekst objavljen: 09.06.2024 12:00        


Iako ja došlo do drastičnog skoka cene ovog energenta, i cena je u EU najviša, do početka godine cena plavnog goriva za domaće potrošače za sada ostaje ista

Za sada bez poskupljenja gasa


Da li bi upozorenje predsednika države, da je cena gasa preko noći otišla na 420 dolara za 1.000 kubika i da nije zadovoljan rezervama ovog energenata u domaćim skladištima, konačno moglo da konkretizuje dogovore o proširenju postojećeg ili gradnji novog skladišta gasa o čemu se priča duže od decenije, ostaje ponovo da se vidi. Jer se od priča da nam trebaju nova skladišta, budući da postojeće u Banatskom Dvoru kapaciteta 450 miliona kubika ruski „Gasprom” niti proširuje, niti drugom daje da to uradi, nije odmaklo.

Ista je situacija i kada su u pitanju ležišta u Česteregu i Tilvi, gde bi se gradila nova skladišta koja bi Srbiji omogućila rezerve od oko 1,5 milijardi kubika. Ostala su samo obećanja, bez obzira na sve probleme kroz koje je Srbija prošla tokom energetske krize, što zbog obezbeđivanja gasa kada ga nigde nije bilo, što zbog cene. A nova grejna sezona je tu.

U isto vreme gas uredno poskupljuje pred početak grejne sezone, a jedan od razloga je je upravo i taj što neko mora na kraju da plati i to skladištenje u Mađarskoj, umesto da smo mi ti koji drugima ustupamo svoje kapacitete i to naplaćujemo.

U Ministarstvu energetike kažu da zajedno sa rukovodstvom države i „Srbijagasom” prate stanje na međunarodnom tržištu gasa radi obezbeđivanja pravovremene reakcije na potencijalne poremećaje na tržištu.


Trenutni poremećaj je dominantno u vezi sa tehničkim problemima koji su se pojavili sa proizvodnjom i distribucijom prirodnog gasa u Norveškoj i očekivanje je da će se ovaj problem rešiti u najkraćem mogućem roku.

Pored toga, Ministarstvo energetike prati dešavanja u pogledu isporuke gasa preko gasovoda „Severni tok”. U skladu sa svim trenutnim i predviđenim faktorima uticaja, država će donositi odluke o količinama za skladištenje i s tim u vezi se očekuje i povećanje zaliha.

Na pitanje da li bi ove cene mogle da se odraze i na poskupljenje gasa za potrošače u Srbiji, odgovaraju da što se tiče uticaja rasta cene na međunarodnom tržištu na domaće cene gasa, da kupci u našoj zemlji zaključuju ugovore sa „Srbijagasom” koji ih štite od ovakve vrste trenutnih volatilnosti na međunarodnom tržištu.

S tim u vezi, ne očekujemo povećanje cene gasa u ovom trenutku, ali se situacija prati na dnevnom nivou i odluke će se pravovremeno donositi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas cena gasa srbijagas poskupljenje gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana