Tekst objavljen: 14.01.2017 13:00        


U Republičkom geodetskom zavodu ima mnogo nekretnina koje su uknjižene na umrle. Ne zna se tačno koliko pokojnika u katastru još ima imovinu na svoje ime, ali se nezvanično procenjuje da ih ima na desetine hiljada.

Hiljade pokojnika u katastru

Jer, Republički geodetski zavod nema evidenciju ko je od njihovih "klijenata" umro, ali znaju da je u zemljišnim knjigama upisano mnogo stogodišnjaka. Za lošu evidenciju u RGZ nisu "krivi" samo naslednici, već i kupci nekretnina, jer ih ne prevode na svoje ime, pa se posle suočavaju sa problemima.

Mitar Trbović, načelnik u Sektoru za pravne poslove RGZ, napominje da su svi objekti snimljeni i imaju vlasnika, samo što se stanje na terenu i u katastarskoj evidenciji ne poklapa:

UPIS 5.000 DINARA

Veliki problem naslednicima predstavljaju i finansije. Za ostavinsku raspravu i prepis imovine moraju da izdvoje i više od jedne prosečne plate. Zato ne haju mnogo da dokumentuju nasledstvo. RGZ je napravio prvi korak i prepolovio iznos takse za preknjiženje nepokretnosti, pa od juče ona umesto 8.671, košta 5.000 dinara.

- Ne zna se koliko je netačnih vlasnika i pokojnika upisano u katastar. RGZ ne može da čita misli, već dokumenta. Važno je da se prilikom svake kupoprodaje nekretnine napravi i promena u katastru, jer u suprotnom može doći do brojnih komplikacija.

Koliko glavobolje može izazvati zanemarena uknjižba saznali su i Marija i Bojan Vasić iz Beograda, koji su kupili stan u Kragujevcu 2010, a nedavno su otkrili da je investitor dve godine kasnije celu zgradu stavio pod hipoteku!

- Hteli smo da prodamo stan, a onda smo otkrili da je pod "teretom" - objašnjavaju Vasići. - Investitor je založio i naš stan. Sada niko neće da kupi takvu nekretninu. Moramo da čekamo da se on "razduži", da bismo mogli da raspolažemo svojom imovinom.

Lidija B. smatra da nisu samo vlasnici nekretnina krivi, već i birokratija:

- Kupila sam stan pre 22 godine u Medakoviću i cela zgrada nije bila uknjižena do 2010. Nedavno sam započela postupak i jedva sam ga okončala. Pošto su prvi vlasnici otkupili stan od opštine Voždovac, u katastru su mi tražili i potvrdu da su oni izmirili sve svoje obaveze prema prodavcu. Nije problem u katastru koliko u neažurnosti sudova, jer sam nedeljama čekala papire.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    d 17.01.2017 10:42

    A ja čekam već godinu dana da poreska uprava odredi porez na nasledstvo koji moram da platim kako bih uknjižio nekretninu na sebe. Kako onda da ne bude pokojnih duša u katastru kada se prvo otegne ostavinska rasprava, pa onda u poreskoj dok se dobije iznos koji mora da se plati a da ne pričam o količini para koje moraju da se ulože (sudska taksa, porez na nasleđe, taksa za uknjižbu...). Bolje da su skroz ukinuli tu taksu pa bi i ljudi bili u stanju da uknjiže. Ovako svako to odlaže dok stvarno nije prinuđen da uknjiži jer taj papir se ne može staviti na trpezu a svude treba rupe u budžetu krpiti. Jadni i bedni smo...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
RZS naslednik pokojnici imovina građana katastar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana