Tekst objavljen: 21.12.2015 10:02        


Cena sirove nafte tipa "brent" pala je danas na 11-godišnji minimum, u uslovima kada je prezasićeno globalno tržište suočeno sa perspektivama obnavljanja izvoza nafte iz SAD. Nafta tipa "brent" za isporuku u februaru pojeftinila je 44 centa na 36,44 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila 24 centa na 34,49 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Nafta "brent" na 11-godišnjem minimumu

"Nije bilo nikakvih značajnih pokazatelja ubrzanja tražnje i nismo uočili nikakvo obimnije smanjenje proizvodnje. Ništa se zaista nije promenilo na tržištu nafte u proteklih nekoliko meseci, sem cene", izjavio je glavni analitičar singapurske kompanije CMC Markets, Rik Spuner.

Kako izveštava njujorška agencija "Blumberg", cena "brenta" je pala za čak 71 cent na 36,17 dolara za barel na Londonskoj terminskoj berzi ICE fjučers Jurop, što je najniža dnevna cena od 13. jula 2004. godine.

Od leta 2014. godine, kada je cena nafte bila preko 100 dolara za barel, vrednost te sirovine je pala za preko 60 odsto. Cene nafte su naročito oslabile otkako je 4. decembra Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučila da ne smanji rekordan nivo proizvodnje, uprkos slaboj tražnji i prekomernim globalnim zalihama.

Zabrinutost je porasla i prošlog petka, kada je saopšteno da je u SAD povećan broj bušotina za 17 u nedelji završno sa 18. decembrom, na ukupno 541 bušotinu.

Američki zakonodavci su, takođe, prošle nedelje ukinuli 40-godišnju zabranu na izvoz nafte, što je označilo istorijsku prekretnicu, ocenjuje Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte zalihe nafte cena nafte na berzi pad cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana