Tekst objavljen: 18.06.2019 10:50        


Iako su vremenske prilike umanjile ovogodišnji rod za sedam do 10 odsto. Srbija će ove godine imati više od milion tona pšenice za izvoz. Uz to će, naravno, biti dovoljno količina i za domaće potrebe. Kako kažu stručnjaci, prolećna suša donela je brigu ratarima da će rod biti izrazito loš, ali kako su došle kiše, pšenice će biti iznad petogodišnjeg proseka.

Uprkos nepogodama: Imaćemo pšenice i za izvoz

Prema rečima Vukosava Sakovića, na nedavno održanoj prezentaciji programa koji su sprovele Ujedinjene nacije, odnosno FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj, s druge strane, da nije bilo kiše u maju, mogli bismo da govorimo o rekordnom prinosu, ali je ona kasnije umanjila očekivani rod za nekih sedam odsto.

Inače, ciljevi programa bili su propaganda pšenice odnosno pronalaženje nekih novih tržišta, i da se svim zainteresovanima kaže šta mogu da očekuju od ovogodišnje žetve.

- Ove godine je u vreme setve bila suša, pa je pšenica kasnila oko dva meseca, potom je bila uobičajena zima, a onda izrazita suša u martu i u prvoj polovini aprila - ispričao je Saković.

- Ipak, Srbija će imati dovoljno pšenice za sebe, ali moći ćemo da izvezemo i nešto više od milion tona. Poljoprivrednici nisu nezadovoljni rodom, ali im teško pada što su na kraju izgubili sedam do 10 odsto roda.

Predstavnici Udruženja "Žita Srbije" zajedno su sa sertifikovanim uzorkivačima obišli čak 70 opština gde se gaji pšenica.

Kako je rekao Miloš Milovanović, konsultant za agrarnu politiku FAO, oni već nekoliko godina podržavaju unapređenje izvoza žitarica i uljarica, prvenstveno kroz rad na kvalitetu i logistici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prerano o ceni

Kada je reč o ceni pšenice, Saković objašnjava da se kod berzanske robe, cene formiraju na svetskom tržištu i da ih mi ovde primenjujemo samo u zavisnosti od naših troškova.

- Prerano je govoriti o cenama, ali ćemo imati maksimalne moguće - rekao je Saković.

- Ovde postoji i velika konkurencija u izvozu, što pozitivno utiče na plasiranje na tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
FAO pšenica izvoz cena pšenice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana