Tekst objavljen: 28.10.2012 12:33        


Kineski renminbi (RMB, juan) je na pravom putu da postane glavna referentna valuta u azijskopacifičkom regionu. Dve najnovije studije Peterson za međunarodnu ekonomiju (PIIE) iz Vašingtona govore o rastućem uticaju juana prema američkom dolaru u Aziji.

Kineski juan spreman da zavlada planetom

Pol Bloksam, vodeći ekonomista banke HSBC za Australiju i Novi Zeland, kaže da je "juanu suđeno da bude jedna od globalnih rezervnih valuta, s obzirom na veličinu Kine i njeno bogatstvo".

Istraživanje pokazuje da velika većina kineskih kompanija (77 odsto) smatra da će do 2015, skoro dve trećine ukupne trgovine te zemlje (oko dva biliona dolara) biti obavljano u juanima, dok 30 odsto kompanija planira da nacionalnu valutu koristi u investicione svrhe tokom narednih godinu dana.

Endru Skiner, direktor Odeljenja za globalnu trgovinu i finansije HSBC Australija kaže da bi se kineska novčana jedinica u roku od tri godine mogla naći među tri vodeće svetske valute.

- Sve više zemalja prihvata juan u svojoj trgovini sa Kinom, što ukazuje na kraj dominacije američkog dolara kao rezervne valute - rekao je Skiner.

Krajem marta, Australija je potpisala ključni sporazum o zameni valuta sa kineskom centralnom bankom, vredan 30 milijardi australijskih dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet kina svetska trgovina valute juan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana