Tekst objavljen: 14.11.2012 16:58        


Hrvatska će tužiti Srbiju međunarodnim sudovima zbog spora oko šećerne repe. Naime, hrvatski proizvođači šećera, koji su dogovorili sejanje šećerne repe na 10 hiljada hektara u Srbiji, imaju gubitke od nekoliko desetina miliona evra zbog odluke srpske vlade da zabrani izvoz šećerne repe.

Nova bitka u "šećernom ratu": Hrvati tuže Srbiju

U ministarstvu trgovine, međutim, poručuju da je u ugovorima posebnom klauzulom predviđena mogućnost zabrane izvoza šećerne repe.

- Naša šećerana Viro, uz šećerane iz Osijeka i Županje, imaju velike gubitke glavni problem je što su ugovorile sa vojvođanskim seljacima mi smo poslali pismo Privrednoj komori sa molbom da pitanje reše, ali oni su prekinuli saradnju. Rešenja nema i mi ćemo se žaliti meritornim međunarodnim institucijama - kaže Tolimir Tolušić, župan vinkovačko-podravske županije.
Oni ističu da je na konsultacijama između Srbije i Hrvatske 21. septembra u Beogradu, Srbija ukazala na mogućnost da se za robu koja je avansno plaćena, dozvoli izvoz šećerne repe, pod uslovoma da hrvatske kompanije dostave dokaz za to.

Posle toga, hrvatska strana je obavestila srpsko ministarstvo da nisu spremni ili ne žele da obelodane tu vrstu dokaza.

U pojedinim ugovorima kupaca iz Hrvatske i domaćih proizvođača čak postoji klauzula da se roba neće isporučiti u slučaju više sile ili nekih mera državnih organa koji bi mogli da utiču na izvoz te robe.

U ugovorima jeste predviđena mogućnost da u slučaju suše ugovor ne može da bude ispoštovan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena šećera šećer šećerna repa Srbija Hrvatska izvoz trgovina sud tužba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana