Tekst objavljen: 22.08.2022 12:00        


Broj prijava za stečaj u Evropskoj uniji porastao je za 2,2 odsto u periodu april-jun 2022. godine, pokazuju najnoviji podaci evropske statističke agencije Evrostat

Broj zahteva za stečaj u Evropskoj uniji porastao 2,2 odsto u drugom kvartalu


Prema desezoniranim podacima, broj zahetav za proglašenje stečaja u drugom kvartalu 2022. godine porastao je za 2,2 odsto u EU i za 2,5 odsto u evrozoni u odnosu na prvo tromesečje, piše u izveštaju agencije, bez navođenja brojki u apsolutnom iznosu.

Prema Evrostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom. Letonija je zabeležila najveći rast prijava u izveštajnog perioda, pri čemu je broj preduzeća koja su podnela zahtev za stečaj skočio za 74,4 posto. Sledi Belgija, koja je zabeležila rast od 14,7 procenata, i Danska (11,9 odsto), prenosi Raša tudej.

Evrostat navodi da su u tom perioda zahteve za stečaj podnosile kompanije iz skoro svih privrednih sektora EU. U poređenju sa periodom pre pandemije kovid-19, posebno je povećan broj prijava u delatnostima transporta, skladištenja, smeštaja, i pripremi u služenju hrane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Objava stečaja podrazumeva sudsku proceduru nad platežno nesposobnim poslovnim subjektom, putem njegovog bankrota ili reorganizacije, a u cilju namirenja poverilaca. Stečaj ne dovodi uvek do prestanka poslovanja kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stečaj evropska unija ekonomska kriza letonija Belgija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana