Tekst objavljen: 30.11.2021 14:25        


Pandemija je uticala na tržište nekretnina, ali ne u tolikoj meri kao u Zapadnoj Evropi, a iako se očekivalo da će biti korekcija, stanovi se u našoj zemlji prodaju kao pre pandemije, čak su na nekim lokacijama i poskupeli, kaže za Danas Uroš Grujić, direktor investicija u kompaniji CBRE

"Cene nekretnina neće rasti, ali neće ni padati"


„To je bilo iznenađenje za sve nas, ali ne očekujem da će cene stanova ići gore, dok su cene za komercijalne nekretnine i rente koje se postižu za poslovni, maloprodajni prostor na stabilnom nivou, a to je nivo pre pandemije“, ističe Grujić i napominje da nije bilo korekcija cena komercijalnih nekretnina, dok su cene rezidencijalnih bile stabilne, čak i „otišle gore“.

Stanovi neće biti skuplji ubuduće, ubeđen je on, ali neće biti ni pojeftinjenja.

„Ne očekujemo da će biti značajnijih korekcija cena, zato što naša ekonomska situacija ne dozvoljava ljudima koji imaju neku količinu novca da ga plasiraju bilo gde drugo osim u nekretnine. Nemamo razvijenu berzu, nemamo razvijene neke finansijske proizvode, uz sve to banke nikada nisu nudile manje kamatne stope za stambene kredite. Ne očekujem značajni pad cena, ali ne očekujem ni rast i mislim da su cene sada na nivou koji će se zadržati narednih tri do pet godina“, naglasio je Grujić u pauzi Međunarodne konferencije o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope “Balkans Property Forum 2021”, koji se danas održava u hotelu Hilton u Beogradu.

Sama pandemija nije imala uticaj u Srbiji, kako kaže, kao u Zapadnoj Evropi zbog toga što se tržište u Srbiji brzo adaptiralo na situaciju, osim u slučaju hotelske industrije na koju je pandemija imala ogroman uticaj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić kaže da kod nas tržište funkcioniše prema kratkrotajnim impulsima, te da su tokom vanredne situacije aktuelne bile kuće van gradova ili po obodima gradova, ali da se nije u toj meri nastavila potražnja i cene nisu skočile u meri kao što se to desilo na razvijenijim tržištima.

„Za stambene nekretnine jesu cene porasle i to na godišnjem nivou sigurno 20 do 30 odsto, u zavisnosti od lokacije i veličine, da li će to biti trend ne znamo. Većina stanova, 80 odsto stanova se kupuje gotovinom, tako da će cenu diktirati inflacija, porast cene gradnje, građevinskog materijala, kuburimo i sa radnom snagom. Tako da će cena u tom smislu ići gore“, naglašava Ilić.

„Balkans Property Forum“ okupio je brojne stručnjake iz sektora nekretnina, ekonomiste, bankare i druge profesionalce iz industrije kako bi razmenili iskustva i umrežili se sa ključnim igračima u industriji nekretnina u regionu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine cena nekretnina pandemija tržište nekretnina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana