Tekst objavljen: 17.10.2021 16:00        


Cene stambenog prostora rastu brže van velikih gradova nego u njima prvi put od početka 90-ih godina 20. veka, zahvaljujući fleksibilnijim oblicima rada u pandemiji covida-19, pokazalo je istraživanje švajcarske banke UBS

Cene stanova brže rastu izvan velikih gradova i to se dešava prvi put još od 90-tih


Prema tim podacima, sve više ljudi se seli u predgrađa i broj stanovnika urbanih centara više ne raste, prema čemu život u gradu nakon lockdowna više nije toliko privlačan, zaključili su u UBS-u.

Trend iseljavanja stanovnika u predgrađa beleži i Frankfurt, grad koji je na globalnoj listi velikih urbanih centara zauzeo prvo mesto s najvišim cenama stambenog prostora i “pregrejanim” tržištem nekretnina, navodi se u izveštaju.

Previsoke su i cene stambenog prostora u Parizu, Amsterdamu, Stokholmu i Cirihu, dok su nešto realnije u Madridu, Milanu i Varšavi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Globalno gledano, Frankfurt, Hong Kong, Vankuver i Toronto mogli bi uskoro da zabeleže i korekciju cena, upozoravaju u UBS-u, pozivajući se na njihovo kretanje u periodu od sredine prošle do sredine ove godine.

Cene stambenih nekretnina u Frankfurtu su od 2016. porasle 10 odsto u realnom iznosu, a stanarine rastu gotovo tri odsto godišnje, zahvaljujući povoljnim kreditima, utvrdio je UBS.

Ulagači bi trebalo da budu oprezni kada ulažu u nekretnine u centrima kojima preti pucanje balona na tržištu nekretnina, upozorio je UBS-ov analitičar Maksimilan Kunkl, prenose agencije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manji gradovi devedesete stanovi cena stanova cene nekretnina rast cena nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana