Tekst objavljen: 14.10.2021 14:15        


Nepreglednom spisku namirnica koje svakodnevno poskupljuju i tanje nam novčanike, uskoro će se izgleda pridružiti i toalet-papir. Ako se zahtevi evropskih proizvođača ovog artikla za hitno podizanje cena, presele i u Srbiju, ni u toalet nećemo ići bezbrižno

Da li će da poskupi i toalet papir?


Naime, u korenu i ovog problema je energetska kriza. Kako stručnjaci objašnjavaju, poskupljenje energenata uslovljava veću cenu sirovina, pa u ovom slučaju celuloza beleži dastričan skok.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se u Srbiji proizvodnjom predmeta od papira za ličnu upotrebu bavi 313 firmi. Iako za sada ova roba nije menjala cenu, nezvanično su prozivođači za naš list potvrdili da se to može očekivati. Poručuju da će u tom slučaju i ako cena celuloze nastavi da raste, osim toalet-papira poskupeti još niz proizvoda - salvete, papirne maramice, ubrusi...

Kako kažu, sirovine za izradu ovih artikala se u Srbiji ne proizvode, već uvoze. Domaće firme celulozu uvoze iz Slovačke, Belorusije, Bugarske, Nemačke, Španije... Samo za nekoliko poslednjih dana, kako objašnjavaju zabeležen je skok od oko 20 evra po toni, a u poslednjih nekoliko meseci cena je "skočila" nekoliko puta.

Prema rečima Nataše Govedarice, sekretara Udruženja za šumarstvo Privredne komore Srbije, firme koje su članovi još nisu donele odluku koja bi potvrdila sumnju da će niz ovih namirnica neophodnih u svakodnevnoj upotrebi poskupeti. Ona, međutim, smatra da se povećanje cene sirovine svakako može odraziti na koštanje finalnog proizvoda.

- Nema sumnje da je cena repromaterijala za ceo toaletni program značajno veća u odnosu na prošlu godinu - kaže Govedarica. - Drastično je poskupela celuloza u poslednjih nekoliko meseci. Može se očekivati i poskupljenje gotovih proizvoda. Od nje se ne pravi samo toalet-papir, već i salvete, ubrusi i cela paleta prizvoda koji bi onda u toj liniji doživele poskupljenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pre nekoliko meseci u Americi je cena toaletnih papirnih artikala već povećana, jer je oko 70 odsto sirovine koju uvoze iz Brazila za oko pola godine doživela najveći porast ikada - tokom šest meseci skočila sa 606 na 907 dolara po metričkoj toni.

Isplativija veća pakovanja

Cena 10 rolni "perfeksa", dvoslojnog toalet-papira košta od 160 do 200 dinara, dok je troslojni od 200 do 300 dinara. Za pakovanje od četiri rolne treba izdvojiti oko 100 dinara. Uvozni toalet-papir u pakovanjima od osam komada košta od 600 do čak 1.000 dinara. Pakovanje od 24 komada "boni" je oko 260 dinara. Freš salvete od 60 komada su oko 70 dinara, dve rolne ubrusa oko 120 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena toalet papira toalet papir nova poskupljenja poskupljenja 2021

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana